Читај ми!

Svi poslanici SNS platili putarinu

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić izjavio je da su svi poslanici te partije jutros platili putarinu. Opozicija: Plaćanje putarine demagoški potez.

Najavu ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović da će to ubuduće morati da plaćaju svi, uključujući i narodne predstavnike u parlamentu, Babić je ocenio kao korak ka ozdravljenju finansija, prenosi Tanjug.

"Narodni poslanici su prvenstveno građani Srbije, ista pravila, isti zakoni koji važe za građane , treba i mora da se odnose i na njih", rekao je Babić novinarima i dodao da se to radi zbog lošeg stanja u javnim finansijama, koje je produkt neodgovornosti bivše vlasti.

On je rekao i da ne vidi ništa loše u tome da poslanici dele sudbinu ostalih građana.

„Uostalom, SNS je u vremenu kada je bila u opoziciji prihvatila odluku, tada Administrativnog odbora Skupštine Srbije, o ukidanju dnevnica, i dan danas primenjujemo takvu odluku jer nam je interes građana i interes budžeta mnogo značajniji od pojedinačnog interesa poslanika", rekao je Babić.

Šef naprednjaka kaže da ta mera nije velika, niti krucijalna, ali je, kako je naveo, korak ka cilju - ozdravljenju finansija.

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević rekao je novinarima da se o toj temi razgovaralo na današnjem Kolegijumu Skupštine Srbije, kao i da će taj razgovor nastaviti i narednih dana.

„Mora se pronaći najcelishodnije rešenje koje će omogućiti poslanicima da obavljaju funkciju za koju su izabrani, a što sa druge strane neće biti na teret građana Srbije. Verujemo da će za dan dva biti pronađeno rešenje", rekao je on.

Ili ćemo svi (funkcioneri) plaćati putarine, ili će poslanici biti oslobođeni toga u danu kada je zasedanje, odnosno sednica odbora, i to je jedno od mogućih rešenja po misljenju poslaničkog kluba SPS, smatra Milićević.

 Opozicija: Plaćanje putarine demagoški potez 

Mislim da je plaćanje putarine jedan krajnje demagoški potez koji u Srbiji sjajno prolazi, kaže šef poslaničke grupe DS-a Borko Stefanović.

"Ne postoji nijedan poslanik koji će se usuditi da kaže da je to loša stvar. Ipak poslanici koji moraju da prolaze stotine kilometara, na ovaj način će i te kako biti oštećeni, i pretpostavljam da će kroz naplatu goriva i putne troškove moći da kompenzuju to što moraju da plate putarinu", rekao je Stefanović.

Stefanović smatra da ta mera, u suštini, neće imati nekog efekta. "Ovo je, ja mislim, prvi put u parlamentarnoj istoriji Evrope da Vlada Srbije svojim dekretom ukida nešto što je osnovno pravo korišćenja za poslanike skupštine", podvukao je Stefanović u izjavi novinarima.

Šef poslaničke grupe DS-a u parlamentu veruje da takve stvari služe da se "narod nečim zabavlja", dok se za to vreme u državi odvija "katastrofalna ekonomska i socijalna politika".

Predsednik Nove stranke Zoran Živković šaljivo je ocenio da je "to jedan u nizu reformskih procesa koji će da ostavi pozitivne posledice na razvoj srpske privrede, posebno u oblasti kojom upravlja ministarka saobraćaja".

"To je nastavak jedne besmislene demagogije koju smo imali i do sada. Čujem da će se ostvariti ušteda od 15 miliona dinara, to je 120.000 evra, toliko verovatno košta komplet garderobe koju nose ministarke u Vladi Srbije", rekao je Živković.

Zamenik šefa poslaničke grupe SDS-a Janko Veselinović takođe je ocenio da je reč o demagogiji.

"Kada su u pitanju poslanici, ovo je još jedna demagoška mera i urušavanje položaja i ugleda narodnih poslanika", rekao je Veselinović i ukazao da će tom odlukom biti pogođeni poslanici iz unutrašnjosti.

Veselinović je naveo da će skupština nadoknaditi te troškove poslanicima i ocenio da je to "presipanje iz šupljeg u prazno".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи