Читај ми!

Skup o "Decentralizaciji i srpskoj zajednici na KiM"

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u Gračanici da će buduću Zajednicu srpskih opština finansirati Beograd, ali i Priština i međunarodna zajednica i da će Vlada Srbije nastaviti da finansijski podržava Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Zajednica srpskih opština biće finasirana iz Beograda i Prištine, ali i od strane međunarodne zajednice. Sasvim sigurno da će Vlada Srbije nastaviti da u finansijskom smislu podržava Srbe na Kosovu i Metohiji koja treba, kroz svoju zajednicu, da crpi sredstva odakle god može da ih pribavi", rekao je Đurić, prenosi Tanjug.

On je, na konferenciji za novinare nakon što je u Gračanici učestvovao na okruglom stolu "Decentralizacija i srpska zajednica na Kosovu i Metohiji", koji je bio posvećen sprovođenju Briselskog sporazuma i osnivanju ZSO, rekao da je svako ko je spreman da institucionalno doprinese finansiranju srpske zajednice dobrodošao.

Đurić je dodao da će, što se Beograda tiče, sasvim sigurno nastaviti da pomaže svom narodu na najbolji mogući način.

Podsetio je da sredstva koja Srbija ulaže kroz svoje institucije i ljude koji žive na Kosovu i Metohiji predstavljaju značajan doprinos ekonomiji na Kosovu i da Beograd veoma aktivno radi na formiranju ZSO.

"Za nas je, ovde na Kosovu, to apsolutni prioritet, to je centralna stavka Briselskog sporazuma i mi se nećemo zadovoljiti dok ZSO ne bude formirana u onoj meri i na onaj način koji će omogućiti Srbima da mogu ovde dugoročno da opstanu, tako što će imati kolektivna politička, kulturna ekonomska i svaka druga prava", istakao je Đurić.

Đurić je izjavio je da ne vidi posebne razloge za održavanje vanrednih izbora na severu Kosova.

Đurić je rekao da su opštine sa srpskom većinom na severu Kosova usvojile budžete u skladu sa zakonima i u skladu sa Briselskim sporazumom i da ne vidi bilo kakav razlog ni prepreku da kosovska vlada konstatuje tu činjenicu.

"Mi smo sa naše strane ohrabrili političke predstavnike da učestvuju u formiranju i kreiranju ovog budžeta, da ga učine realinijim pošto su neke prve projekcije, prve cifre koje su tim budžetima bile date, bile pomalo nerealne. Mi smo ih ohrabrili da smanje iznose", rekao je Đurić.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je  da zaklanjanje iza postojećih zakona obesmišljava dijalog Beograda i Prištine i ocenio da će biti promene određenih zakona i Ustava.

"Postojeći zakoni nisu od boga dati, oni služe da se regulišu procesi, treba biti svestan da će biti promena zakona i Ustava i da je tu vrlo važno dogovorno ponašanje političkih elita", rekao je Janjić u Gračanici na okruglom stolu.

Taj skup bio je prvi u nizu planiranih okruglih stolova koji u ovoj godini organizuje Forum za etničke odnose, u saradnji sa Kosovskom fondacijom za otvoreno društvo, a u okviru projekta "Iskušenja srpske zajednice na putu normalizacije odnosa na Kosovu i Metohiji".

Događaju u Gračanici prisustvovali su, između ostalih, predstavnica generalnog sekretara UN na Kosovu i Metohiji Dženifer Braš, gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić, advokat Azem Vlasi, politički analitičar Dukađin Gorani, savetnik kosovske predsednice Arber Vlahiu, predstavnici nevladinog sektora i drugi.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи