Читај ми!

Počelo prolećno zasedanje parlamenta

Skupština Srbije, uz gardu Vojske Srbije i himnu "Bože pravde", započela redovno prolećno zasedanje. Poslanici razmatrali 16 tačaka dnevnog reda, a između ostalih i set zakona o zaštiti životne sredine kao i potvrđivanje međunarodnih sporazuma.

18.25 - Narodna skupština Srbije završila je za danas rad, a rasprava se nastavlja sutra u 10 časova.

16.00 - Poslanici opozicije kritikovali su predlog izmena zakona iz oblasti životne sredine kao i ukidanje Agencije za hemikalije i Fonda za zaštitu životne sredine 2012. godine.

12.10 - Srbija može da postane ekološka država i lider u regionu kada je reč o zdravoj okolini, rekla u parlamentu ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

10.45 - Pre rasparave o tačkama dnevnog reda, poslanici koriste svoje pravo da postave pitanja predstavnicima vlasti.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je u parlamentu da Srbija može biti ekološka država u pravom smislu te reči i lider u regionu kada je reč o zdravoj okolini.

Obrazlažući izmene tri zakona iz oblasti zaštite životne sredine, Bogosavljević Bošković istakla je da je jasno da oblast zaštite životne sredine iziskuje velike troškove, ali da može biti jedna od najvećih razvojnih šansi Srbije.

Uz napomenu da izazovi u oblasti zaštite životne sredine nisu nimalo laki i jednostavni, kao i da je ta oblast jedna od najsloženijih na putu ka EU, ministarka je rekla da veruje da su u prethodnom periodu postavljeni zdravi temelji za uspostavljanje celovitog Sistema u toj oblasti.

Poslanici Skupštine Srbije na prvoj sednici prolećnog zasedanja razmatraju izmene zakona o hemikalijama, o biocidnim proizvodima, kao i o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, za koje Bogosavljević Bošković veruje da će dobiti podršku, kako bi u što kraćem roku mogle da budu primenjene u praksi, uz očekivani razvojni i ekonomski efekat.

Kada su u pitanju izmene Zakona o hemikalijama, ministarka je navela da se njima uvode takse za najsloženije postupke koji se sprovode na osnovu Zakona o hemikalimama, a za koje ne postoji opravdanje da njihovo finansiranje padne na teret građana.

Prema njenim rečima, unapređena su i rešenja koja se odnose na inspekcijski nadzor, pa su jasno ragraničene nadležnosti sanitarne, tržišne i inspekcije za zaštitu životne sredine.

Poslanici opozicije kritikovali su, tokom rasprave o izmeni tri zakona iz oblasti životne sredine, ukidanje Agencije za hemikalije i Fonda za zaštitu životne sredine 2012. godine.

Najveća zamerka opozicije tokom rasprave odnosila se na ukidanje ta dva tela, za koja su istakli da su imali važnu ulogu u toj oblasti.

Poslanici Demokratske stranke poručile su da su predložene zakonske izmene "potvrda" koliko je Vlada Srbije u prethodne tri godine ugrozila interese građana.

Oni smatraju da 2012. godine "dolazi do potpunog zastoja i zaokreta" u oblasti zaštite životne sredine, a kao prvi korak u tom zaokretu navode odluku da se ukine Agencija za hemikalije, iako je, kako tvrde, 95 odsto korisnika usluga te agencije bilo zadovoljno njenim radom.

Iz LSV-a su poručili da su izmene tri zakona upravo posledica ukidanja Agencije za hemikalije 2012. godine, pa se umesto naknada iz kojih se finansirao rad tog tela sada uvode takse koje postaju budžetski prihod.

Ivan Karić iz Zelenih Srbije smatra da treba vratiti Agenciju za hemikalije koja je imala najvidljiviji uspeh na putu pridruživanja EU.

Karić smatra da predložene izmene derogiraju načelo da zagađivač plaća, kao i da će se ukidanjem naknada kao namenskim prihodima definitivno izgubiti svaki trag novca koji se namenski prikuplja za zaštitu životne sredine i za njeno unapređenje.

Inače, na dnevnom redu zasedanja nalazi se ukupno 16 tačaka.

Poslanici će razmatrati i predloge Zakona o potvrđivanju Protokola o održivom turizmu uz Okvirnu konvenciju u zaštiti i održivom razvoju Karpata, kao i o održivom upravljanju šumama uz Okvirnu konvenciju i održivom razvoju Karpata.

Raspravljaće se i o predlozima zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Istočne Republike Urugvaja u saradnji o saradnji u oblasti veterine, i između Srbije i Vlade Demokratske i Narodne Alžirske Republike u oblasti zdravlja životinja, te između Vlade Srbije i kabineta ministra Ukrajine o saradnji u oblasti boljnog karantina i zaštite bilja.

Na dnevnom redu je i zbirna lista kandidata za izbor članova Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Na prvom redovnom zasedanju u ovoj godini poslanici će pretresati i Predloge odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku finkciju, kao i izmene i dopune Odluka o izboru članova i zamenika članova Odbora Narodne skupštine.

Prema Zakonu o Narodnoj skupštini, parlament se sastaje u dva redovna zasedanja godišnje - prvo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a drguo redovno zasedanje prvog radnog dana u oktobru.

Sednice se, po pravilu, održavaju utorkom, sredom i četvrtkom, od 10 do 18 sati, s pauzom od jednog časa, a ukoliko predsednik skupštine proceni da postoje opravdani razlozi, poslanici mogu da rade i drugim radnim danima, kao i duže od propisanog radnog vremena.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара