Читај ми!

Dačić sa diplomatama azijsko-pacifičkog regiona

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa šefovima diplomatskih misija azijsko-pacifičkog regiona u Beogradu.

Tema razgovora bila je intenziviranje političkog dijaloga i unapređenje ekonomske saradnje Srbije i tih zemalja, prenosi Tanjug.

U razgovoru sa ambasadorima Australije, Indije, Indonezije, Japana, Kine, Republike Koreje, Mjanmara i otpravnicima poslova ambasada Malezije i Pakistana, ministar Dačić je ukazao na značaj koji Srbija pridaje saradnji sa ovim državama koje pripadaju jednom od najdinamičnijih regiona u svetu.

Posebno je naglašena želja Srbije i njeno trajno opredeljenje za nastavak i dalje jačanje saradnje sa zemljama za koje nas vezuje tradicionalno, dugogodišnje prijateljstvo, saopštilo je Ministartvo spoljnih poslova.

Dačić je visoke diplomatske predstavnike upoznao sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, procesom pristupanja EU, kao i sa našim prioritetima tokom predsedavanja OEBS-u.

Posebno se osvrnuo na najaktuelnija međunarodna pitanja i na teme koje se odnose na Azijsko-pacifički region i na region Zapadnog Balkana.

Ukazujući na značaj Srbije kao centralne i ključne zemlje regiona Zapadnog Balkana, Dačić se založio za intenziviranje političkog dijaloga i unapređenje ekonomske saradnje sa zemljama Azijsko-pacifičkog regiona.

Tokom protekle godine, obim trgovinske razmene sa devet država regiona iznosio je 2,2 milijarde dolara. Ministar Dačić se založio za veće prisustvo kompanija i investitora iz ovih zemalja, ukazujući na brojne pogodnosti i povoljan poslovni ambijent u Srbiji.

Prisutni ambasadori su, kako se navodi u saopštenju, istakli zainteresovanost za jačanje i unapređenje saradnje sa Srbijom, u čemu će njihove ambasade dati svoj puni doprinos.

Susret sa ambasadorima Azijsko-pacifičkog regiona šef srpske diplomatije iskoristio je i kao priliku da ponovo zahvali na podršci i donacijama povodom prošlogodišnjih katastrofalnih poplava u Srbiji, kao i na razvojnoj pomoći koju nam kontinuirano šalju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи