Čanak predlaže podelu na pet izbornih jedinica

Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže promenu izbornog sistema u Srbiji i uvođenje novog po kome bi Srbija bila podeljena u pet izbornih jedinica, kazao je lider te partije Nenad Čanak i pozvao premijera Aleksandra Vučića da se javno izjasni o tom predlogu.

Nenad Čanak je rekao Tanjugu da bi se takvom promenom izbornog sistema za Narodnu Skupštinu Republike Srbije sprečila majorizacija poslanika od strane poslanika iz velikih gradova, pretežno iz Beograda.

"LSV smatra da se i pre donošenja novog Ustava Republike Srbije mora pristupiti hitnom procesu decentralizacije i regionalizacije u Srbiji i u tom smislu već odavno smo tražili da se povede razgovor o promeni izbornog sistema u Srbiji", rekao je Čanak.

Po njegom rečima, tih pet izbornih jedinica bile bi: Beograd, Vojvodina, Šumadija, Jugoistočna Srbija, dok bi petu izbornu jedinicu činili svi ostali građani Republike Srbije.

Lider LSV-a je pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da se javno izjasni u vezi sa pomenutim predlogom o promeni izbornog sistema.

"Vučića pozivam da bude prvi koji će uopšte išta reći o mogućnosti da se izmenom izbornog sistema istinski izborni sistem u Srbiji demokratizuje", rekao je Čanak.

Čanak je naglasio da bi takav izborni sistem sa pet izbornih jedinica i sa takvim rasporedom izbornih jedinica bio daleko značajniji za zastupanje svih građana Srbije u republičkom parlamentu bez obzira gde žive na njenoj teritoriji, nego što je to slučaj sa važećim sistemom.

Čanak: Razrešenje svih dilema na novom sastanku

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izrazio je danas očekivanje da će nastavak razgovora sa predsednikom DS Bojanom Pajtićem i liderom SVM Ištvanom Pastorom, koji je zakazan za sredu 4. marta, razrešiti sve dileme koje postoje.

Čanak je rekao Tanjugu da su na sastaku održanom u petak Pajtić, Pastor i on dugo razgovorali, što je, kako je kazao, vrlo korisno iz razloga što je to praktično bio prvi trojni sastanak u tom sastavu posle dugo vremena.

"Mislim da je postignut jedan određeni nivo razumevanja. U pitanju je unutrašnje funkcionisanje koalicije i razumevanje oko zajedničkih ciljeva", rekao je Čanak.

Na pitanje da li je smena Marte Takač sa mesta direktora JP "Vojvodinašume" glavni kamen spoticanja u odnosima unutar vladajuće kolicije u AP Vojvodini, Čanak je rekao da bi "bilo vrlo pojednostavljeno sve svoditi na jednu stvar".

"Među nama postoji jasan dogovor da o toku sastanka ne dajemo nikakve izjave do trenutka dok ne budemo imali zajednički stav", kazao je Čanak i dodao da je to jedina izjava koju je i koju će izneti u javnosti tim povodom.

Nenad Čanak je pre desetak dana pozvao Bojana Pajtića i Ištvana Pastora na sastanak na kome će se razgovarati o odnosima unutar vladajuće koalicije u Pokrajini, koju čine DS, LSV i SVM.

Sastanaku, koji je održan u petak 27. februara i trajao skoro puna četiri sata, prisustvovala su sva trojica lidera stranaka koje čine vladajuću većinu u Skupštini AP Vojvodine, a po njegovom završetku medijima je podeljeno šturo saopštenje za javnost u kome se kaže da je "otvoren niz važnih pitanja i tema" i da će razgovori biti nastavljeni u sredu 4. marta.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво