Читај ми!

Priština preti privremenim merama opštinama na severu

Kosovska vlada je upozorila zvaničnike opština sa srpskom većinom na severu Kosova da im u nedelju ističe rok za usvajanje budžeta i da će ukoliko to ne učine, pokrenuti vanredne mere. Srbi sa severa poručuju da su predloge budžeta već usvojili i dostavili ih Prištini. Ocenjuju da su upozorenja zapravo pokušaj destabilizacije političkih procesa na Kosovu kao i briselskog dijaloga.

Dva puta su odbornici Skupštine opštine Severna Kosovska Mitrovica usvajali predlog budžeta za ovu godinu. Drugi put sa primedbama koje su stigle iz ministarstva finansija u Prištini.

Predsednica Skupštine Severna Kosovska Mitrovica Ksenija Božović rekla je da su naročito vodili računa o zakonskim rokovima.

"Očigledno je da i taj budžet mora da bude političko rešenje, i da se postavi na nešto viši nivo, i da se dostavi Skupštini na razmatranje", rekla je Božovićeva.

U Prištini ponovo traže da predlozi budžeta četiri opštine na severu sadrže i stavke o finansiranju određenih nadležnosti, kao što su obrazovanje i zdravstvo.

Upozorenje Prištine je da ukoliko se predlozi budžeta ne usklade sa preporukama ministarstva finansija, mogu da uslede vanredne mere, koje uključuju i organizovanje novih lokalnih izbora.

Dopis opštinama je stigao iz ministarstva za lokalnu samoupravu, čiji je ministar, sa ostalim srpskim predstavnicima, zamrzao učešće u kosovskim institucijama, zbog odluke premijera da smeni ministra Aleksandra Jablanovića.

Ministar za lokalnu samoupravu Ljubomir Marić rekao je da se takva poruka doživljava kod građana kao pretnja, provokacija u situaciji koja je sada izuzetno složena.

Obrazovanje i zdravstvo su oblasti u kojima ingerencije treba da ima buduća Zajednica srpskih opština. Njeno formiranje još nije na dnevnom redu briselskog dijaloga. Stoga iz liste "Srpska" poručuju da upozorenje iz Prištine može da destabilizuje političke procese na Kosovu i briselski dijalog.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво