Читај ми!

Sredstva za unapređenje javne uprave od 2016.

Zahvaljujući kvalitetu Akcionog plana za Strategiju reforme javne uprave, Srbija je obezbedila osnov za sektorsku budžetsku podršku Evropske unije već od 2016. godine, rekao direktor Direktorata za politiku susedstva i proširenje Evropske komisije Žan Erik Pake u razgovoru sa potpredsednicom Vlade Kori Udovički.

Podrška EU biće obezbeđena u okviru sredstava iz fonda IPA 2015, navedeno je u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade i ministra državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, prenosi Tanjug.

Pake je naglasio da će se o ovome odlučivati u junu, ali da postoji osnov zahvaljujući kvalitetno odrađenom Akcionom planu Strategije reforme javne uprave koju je nadležno ministarstvo pripremalo u prethodnom periodu.

Zahvalivši se na pomoći EU oko izrade Akcionog plana, koji je danas poslat svim resorima na mišljenje, Udovički je naglasila da on nije samo formalna stvar, već intenzivan proces koji nam je pružio veći uvid u stanje javne uprave i šta je suštinski problem nedovoljnog funkcionisanja javne uprave.

"Mere koje budemo sprovodili tokom reforme javne uprave doneće nam istinsku promenu, veliki preokret u funkcionisanju, da dobijemo profesionalnu i modernu javnu upravu, no uporedo moramo raditi i na promeni svesti", rekla je potpredsednica Vlade i ministarka, objašnjavajući da je fokus javnosti sada na bolnim merama.

Pake se interesovao za donošenje Zakona o platama, za koji je potpredsednica rekla da će pružiti mogućnost boljeg upravljanja platama, doneti transparentnost i pravičnost u zaradama i da očekuje njegovo usvajanje polovinom ove godine, nakon što prođe konsultacije sa svim zainteresovanim stranama.

Nakon sastanka sa ministarkom Udovički Žan Erik Pake je razgovarao i sa ministrom Aleksandrom Antićem.

Zaključak nakon sastanka sa ministom za energetiku je kako je Srbija napravila veliki napredak u energetici i rešila sporna pitanja.

"Za taj napredak zaslužni su potezi od usvajanja novog Zakona o energetici, do donošenja plana restrukturiranja Javnog preduzeća "Srbijagas"", istakao je Pake. 

Direktor Direktorata za politiku susedstva i proširenje Evropske komisije Žan Erik Pake razgovarao je i sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović o regionalnoj saradnji u transportu i o modernizaciji infrastrukture.

Ministarka je tokom razgovora istakla da je cilj Vlade Srbije da se ubrza realizacija svih započetih projekata i da se radi na ugovaranju potencijalnih novih infrastrukturnih projekata.

"Posebno je značajan završetak Koridora 10 do 2016. godine, koji će Srbiju bolje povezati sa zemljama regiona", istakla je Mihajlovićeva i dodala da očekuje da će mešovita srpsko-albanska radna grupa do 1. aprila pripremiti zajednički predlog infrastrukturnih projekata koji bi premijeri dve zemlje predstavila u Briselu.

Pake je ukazao na veliki potencijal za razvoj transportnog sektora u regionu dodavši da je EU zainteresovana za unapređenje infrastrukturnih veza između tih zemalja.

Mihajlović i Pake ocenili su da će ostvarivanju tog cilja doprineti bliža saradnja EU i zemalja regiona na utvrđivanju prioriteta u razvoju transportne mreže na tom
području, kao i bolje korišćenje postojeće infrastrukture, navodi se u saopštenju.

Teme razgovora bili i planovi Srbije za modernizaciju železničke infrastrukture, uključujući izgradnju pruge Beograd-Budimpešta, kao i o razvoj vazdušnog saobraćaja, sa naglaskom na razvoj i komercijalizaciju malih aerodroma u Srbiji.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи