Читај ми!

Keri: Sve značajnija uloga Srbije

Državni sekretar SAD Džon Keri, pred sastanak sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, pohvalio ulogu Srbije u sprovođenju sporazuma iz Minska i dijalogu sa Prištinom. Dačić kaže za RTS da je razgovor bio veoma pozitivan i da je važno obnoviti strateško partnerstvo sa SAD.

Džon Keri je, na konferenciji za novinare pred sastanak sa Dačićem u Vašingtonu, rekao da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju evropski put Srbije, objavio je Stejt department.

"Pozdravljamo činjenicu da Srbija preduzima korake ka članstvu u EU. To je veoma važno i podrazumeva reforme. Radujemo se zajedničkom radu sa Srbijom", rekao je Keri.

Državni sekretar SAD je takođe istakao ulogu Srbije na čelu OEBS-a u trenutku kada međunarodna zajednica pokušava da stabilizuje situaciju u Ukrajini.

"U pokušaju da stabilizujemo Ukrajinu, uloga OEBS-a je izuzetno važna", rekao je Keri.

Šef Stejt departmenta naveo i da je Srbija pokazala odlučnost u dijalogu sa Kosovom i pomogla da se postigne sporazum koji bi mogao odvesti na put dugoročne stabilnosti.

"Znamo da je teško i da postoje komplikacije, ali pozdarvljamo činjenicu da je nedavno održan sastanak sa predstavnicom EU (Federikom) Mogerini i da je ishod tog dijaloga bio uspešan", rekao je Keri.

Dačić je rekao za RTS da Keri daje podršku evropskim integracijama Srbije, pozdravlja napretke u pregovorima sa Briselom, a i doprinos koji daje jačanju regionalne saradnje.

Bilateralni odnosi sa SAD su veoma važni, dodaje Dačić, posebno u vreme kada Srbija predsedava veoma važnoj međunarodnoj organizaciji kakva je OEBS.

Šef srpske diplomatije naveo je da razgovori sa Kerijem obuhvataju mnoštvo važnih tema, ali i bilateralna pitanja.  

"Razgovarali smo ne samo o temama OEBS-a, već i o nekim bilateralnim pitanjima i mogu da kažem da naši bilateralni odnosi napreduju", rekao je Dačić.

Istakao je da je veoma važno obnoviti strateško partnerstvo sa SAD.

Prema njegovim rečima, važno je da Srbija ima redovne sastanke sa svim međunarodnim faktorima na svim stranama sveta.

"Zadovoljstvo mi je da pozovem Kerija da poseti Beograd i učestvuje na Ministarskom savetu OEBS-a u decembru", rekao je Dačić.

Dodao je da se i ne seća kada je i koji američki predsednik posetio Srbiju, "možda Ford".

"To bi bilo dobro za naše odnose, jer želimo da Srbija bude faktor mira i stabilnosti i da sva otvorena pitanja sa susedima reši na diplomatski način i kroz dijalog", rekao je Dačić.

Kada je reč o jučerašnjoj Kerijevoj izjavi da je Srbija "na liniji vatre" između Vašingtona i Moskve, Dačić je istakao da je američkom sekretaru skrenuo pažnju da je situacija u Srbiji drugačija "jer Srbija nema dileme".

"Srbija ima prijateljske odnose sa Rusijom, a strateški cilj je EU, što dobro zna i Rusija, koja nikada nije nametala bilo kakve pritiske", naglasio je srpski šef diplomatije.

Poručio je da Srbija želi da demonstrira odgovornost kao predsedavajuća OEBS-a, jer se svet suočava sa velikom krizom.

"Ceo svet gleda šta OEBS može da učini po tom pitanju", rekao je Dačić.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, predsedavajući OEBS-a naveo je da je da je najveći izazov sprovođenje sporazuma iz Minska, što podržava i Džon Keri.

"Srbija nije tu da učestvuje u istorijskim pregovorima, već kao predsedavajuća OEBS-a ima zadatak da OEBS ostvari svoje zadatke – da zaživi sporazum, ostvari se prekid vatre, počne povlačenje teškog oružja, a samim tim da se stvore uslovi da se počne sa političkim procesom", istakao je Dačić za RTS.

Kako je rekao, uz pomoć dobrih veza sa svim stranama u konfliktu, Srbija može da olakša dogovaranje i primenu sporazuma iz Minska.

Dačić je najavio da će već sutra u Beču imati sastanak na kom će se razgovarati o trenutnom stanju stvari i primeni onoga što je u Munsku dogovoreno.

Srbija je kao predsedavajuća započela razgovore o produženju misije OEBS-a u Ukrajini, kojoj ističe mandat krajem marta.

"Prvi rezultat koji smo postigli je saglasnost da mandat misije sada bude 12 meseci, da se razgovara o povećaju broja članova misije, o budžetskim i tehničkim sredstvima", rekao je Dačić za RTS.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво