Читај ми!

Srpska politička ruža vetrova

Izjava američkog državnog sekretara Džona Kerija da je Srbija "na liniji vatre", ali i nedavni kritički izveštaji mreže "Raša tudej" još jednom su otvorili pitanje da li će Beograd odoleti pritiscima Istoka i Zapada. Analitičari su saglasni da pritisci postaju sve jači, ali se ne slažu da li bi Srbija trebalo da zadrži sadašnju poziciju.

Pošto sukob u Ukrajini ne jenjava, velike sile, čini se, imaju sve manje razumevanja i traže od Srbije da preseče – Istok ili Zapad.

"I jedna i druga strana, i Zapad i Rusija, trenutno se bore za dušu Srbije kada je reč o njenoj spoljnoj politici", navodi profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević.

Vašington upozorava da je Srbija "na liniji vatre" te da Rusija maršira u Srbiji sa većim uticajem nego ikad pre. Ni Brisel ne propušta priliku da podseti Srbiju da bi trebalo da uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom.

Sa druge strane, predsednik Odbora za međunarodne odnose Gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov nedavno je prebacio Srbiji da se nije dovoljno borila za "Južni tok", a kao pritisak Kremlja mnogi vide i kritičko izveštavanje televizije Raša tudej o pojedinim potezima srpske Vlade.

"Čini mi se da su Rusi i Amerikanci možda čak u istoj meri nezadovoljni Beogradom. Mene to na neki način i hrabri jer to pokazuje da Beograd možda nije bio toliko servilan i podatan ni prema Vašingtonu, ni Briselu, ni Moskvi. Čini mi se da je svaki pokušaj svake male zemlje koja želi da sačuva koliko-toliko neku nezavisnost, samostalnost, osuđen na ovakve vrste napada", smatra glavna i odgovorna urednica Politike Ljiljana Smajlović.

Da li će Srbija uspeti da zadrži sadašnju poziciju, pitanje je na koje su srpski zvaničnici odgovarali nebrojeno puta od početka sukoba u Ukrajini. Odgovor je uvek isti – Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali neće uvoditi sankcije Moskvi.

"Koliko god je ovo neudobna pozicija Beograda, ja više volim da je tako, nego da je potpuno ušao u vojničke čizme jedne ili druge strane", naglašava Smajlovićeva.

Teokarević ističe da je opredeljenje Srbije Zapad. "Niko nas ne može prisiliti da uvedemo sankcije Rusiji, ali čini mi se da smo malo uradili na tome da usaglasimo spoljnu politiku sa politikom EU", kaže Teokarević.

Jedan od važnih razloga zbog kojih je Srbija dodatno na udaru i istočnih i zapadnih vetrova jeste predsedavanje OEBS-u.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво