Читај ми!

Sa Blerom "razgovor uz kafu"

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da razgovor ministara sa bivšim premijerom Velike Britanije Tonijem Blerom u Beogradu nije bio tajni i da on nije bio angažovan kao savetnik uz nadoknadu.

Zorana Mihajlović navodi da razgovor ministara sa Tonijem Blerom nije bio nikakav tajni sastanak i dodaje da je to je "zaista bio razgovor uz kafu", javlja Tanjug.

Ipak, Mihajlovićeva nije navela na koji način je angažovana Blerova konsultatntska kuća i ko je platio taj angažman.

Potpredsednica Vlade je na novinarsko pitanje da li je tačno da je dolazak Tonija Blera finansirao fond Ujedinjenih Arapskih Emirata, odgovorila da ne zna, te da zato o tome ne može ni da govori.

"Znamo da ne znamo sve i trudimo se da razgovaramo sa svima kako bismo pronašli odgovarajuća rešenja i ubrzali reforme", navodi Mihajlovićeva.

Ministarka Mihajlović je, odgovarajući na pitanje novinara u Privrednoj komori Srbije, istakla da je na tom sastanku razgovarano o tome kako sve vlade na ovom svetu imaju ozbiljan problem i često ta godina bude izgubljena.

"Zato je na tom sastanku sa Blerom najviše bilo reči o tome da srpska vlada prvu godinu nije izgubila već je donela reformske zakone, napravila aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i sada kreće u kapitalne investicije", naglašava Mihajlovićeva.

Na podsećanje da je Bler nekad pozivao na bombardovanje Srbije zbog Kosova, Mihajlovićeva je odgovorila da su to činili i drugi političari, pa i bivši predsednik Francuske Žak Širak, ali da to nije smetalo da on 2001. bude "prvi gost u Srbiji".

"Ne mislim da je loše da razgovaramo sa svima i smatram da je pogrešno da Srbija stalno ima neprijatelje ili prijatelje. Mi smo kao zemlja otvoreni i ceo svet nas tako prihvata i mislim da je to prednost", naglašava potpredsednica Vlade.

Ministar za rad Aleksandar Vulin je na pitanje novinara da li je prisustvovao Blerovom predavanju rekao da na to nema šta da kaže.

"Pitate me za nešto što je bulevarska štampa pokušala da predstavi kao neko veliko čudo. Danas ću govoriti isključivo o mladima i zapošljavanju mladih", rekao je Vulin novinarima nakon razgovora sa menadžmentnom "Er Srbije".

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da pitanje plaćanja savetničkih usluga bivšeg britanskog premijera Tonija Blera nema veze s budžetom Srbije.

"Ja nisam u poziciji da odgovaram na takva pitanja. To nema veze sa budžetom", rekao je Vujović odgovarajući na pitanje agencije Beta koliko koštaju Blerove usluge Vladi i odakle ih Srbija plaća.Bivši ambasador u Velikoj Britaniji Vladeta Janković kaže da je proverio kakva je bila cena Tonija Blera za predavanje 2008. godine - iznosila je 250.000 dolara za 90 minuta.

"Čemu je Bler mogao da nauči našu vladu? Jedino onome što najbolje zna a to je manipulisanje javnošću. On i njegov savetnik Kembel su pojam za spin. Oni su tako spinovali raspoloženje javnosti prema Jugoslaviji i Srbiji u vreme bombardovanja, ja sam to video iz prve ruke", rekao je Janković.

Građani imaju pravo na emociju - država ne, to je stav druge strane. Marketinški stručnjak, nekadašnji savetnik Borisa Tadića, Nebojša Krstić, podseća, sa Blerom su se viđali i Đinđić i Tadić.

"Država odgovorna mora da ima proaktivnu poziciju i da na svoju stranu privlači i neprijatelje. Ako je gospodin Bler bio premijer a sada nije, on je i dalje veoma uticajan u međunarodnim krugovima", rekao je Krstić i istakao da bi on mogao "da nam pomogne da uđemo na vrata na koja ne bismo mogli bez njega".

Toni Bler je juče održao jednosatno predavanje pojedinim ministrima i njihovim saradnicima u Klubu poslanika u Beogradu.

Kako su preneli mediji, Bler je prisutnima objašnjavao strategiju političkog delovanja i odnose s javnošću, kao i način na koji bi trebalo da komuniciraju sa medijima.

Predavanju koje je počelo u devet sati u Tolstojevoj 2 na Dedinju, kako su preneli mediji, prisustvovali su ministri Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović, Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin, Kori Udovički, Dušan Vujović i Željko Sertić, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи