Читај ми!

Vučić: Srbija na dobrom i sigurnom putu

Sklapanje aranžmana Srbije sa MMF-om je nedvosmislen signal da je Srbija na dobrom i sigurnom putu, rekao je premijer Aleksandar Vučić na sednici Vlade Srbije.

Vlada Srbije je održala stotu sednicu, na kojoj se govorilo o sklapanju aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om. 

Nakon sednice Vlade, ministar finansija Dušan Vujović održao je konferenciju za novinare

"Juče je MMF odobrio aranžman sa Republikom Srbijom i moram da kažem da sam ponosan na tu činjenicu jer smo uložili sedam meseci, odmah pošto smo se izborili sa prvim talasom najtežih poplava, sedam meseci napornog rada, marljivog pristupa u odnosu na ono što smo imali u savremenoj političkoj istoriji naše zemlje", rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Premijer se zahvalio bivšem ministru finansija Lazaru Krstiću, koji je, kako kaže, insistirao na većoj disciplini. "Posebno želim da se zahvalim Dušanu Vujoviću, koji je uložio ogromnu energiju i rad, ali i ostalim članovima Vlade koji su neumorno radili, kako bismo pokazali da umemo da budemo odgovoran partner", rekao je Vučić.

I Evropa i svet mogu da računaju na Srbiju, poručio je premijer. Pred nama je mnogo teških dana, nedelja i meseci, rekao je Vučić i istakao da se šalje nedvosmislen signal – da je Srbija na dobrom i sigurnom putu.

"Ne smemo da odustanemo zarad političkih bajki i utoliko nam je bilo teže", rekao je premijer.

Istakao je da je "veoma dobro da svima poručimo da ćemo u sprovođenju programa biti pouzdan partner", kao i da se to ne radi zbog finansijskih institucija, već zbog nas – više posla, zdrave ekonomije, kao i da se "neko u budućnosti ne bi bavio istim problemima".

"Sledeća vlada mora da ima javni dug u opadajućem trendu, deficit ne viši od 3,5 odsto – kao najnaprednije evropske zemlje. I sledeća vlada mora da nasledi značajno nižu stopu nezaposlenosti", rekao je premijer.

Aranžman sa MMF-om, ističe Vučić, pokazuje da je u eri lakih rešenja u regionu, Evropi i svetu – Srbija izabrala teži put, ali put koji priznaju sve ozbiljne zemlje sveta, sve ozbiljne organizacije i institucije.

"Uspeh svih građana Srbije" 

To je uspeh ne samo Vlade već i svih građana Srbije, koji su dobro shvatili da sve što radimo mora da donese rezultate, istakao je premijer.

Vučić napominje da čak i ona zakonska rešenja koja nam se u početku "nisu svidela", kao što je Zakon o radu, sada svi u svetu hvale, kao i zakone o privatizaciji i stečaju i o penzijama. "Rukovodimo se interesima Srbije, a ne političkim interesima", poručio je predsednik Vlade Srbije.

Srbija namerava da se pridržava svega dogovorenog sa MMF-om, ističe Vučić i napominje da je sledeći veliki zadatak privredni rast.

"Moramo da pokušamo da i ove godine imamo pozitivan rast, a verujemo da će nam fiskalni deficit biti manji, brojke za januar i februar to pokazuju", naglasio je Vučić.

Napomenuo je da ova vlada ne pribegava igrama i da ne kasne plate ni penzije. "Nikoga ne lažemo, kad moramo da smanjimo – smanjimo, ne igramo se kursom dinara", rekao je Vučić i istakao da je kurs danas najpovoljniji od početka godine, a da bi bio još bolji da NBS juče nije "branila" evro.

Premijer je zatražio od Vlade Srbije da mu pripremi predlog za prodaju automobila iz vladinog voznog parka, pre svega zbog smanjenja troškova za njihovo održavanje i za gorivo.

Ministru privrede Željku Sertiću, premijer je poručio da je privatizacija važan zadatak. Dobro je što su objavljeni pozivi za FAP, "Krušik" i ponovni poziv za "Železaru", rekao je premijer.

Tražim da se u potpunosti posvetite investicijama koje će doneti značajan napredak, rekao je Vučić Sertiću i istakao da možemo da štedimo na primanjima, robi i uslugama, "ali ne na našim investicionim ulaganjima".

Moramo da budemo primer ljudima u Srbiji – ne zbog novca, već kako bi se ponašali na isti način.

"Kurs najpovoljniji od početka 2015. godine"

Kurs dinara je danas gotovo isti kao pre dve godine, rekao je premijer i dodao da je trenutno najpovoljniji od početka 2015.

O toj činjenici danas niko ne govori, ali zato "svi znaju da pričaju o njegovom istorijskom minimumu", istakao je Vučić i dodao da je dinar u ovom trenutku, kako je naveo, toliko jak da je Narodna banka Srbije juče kupovala evre, a da će to činiti i danas.

Podsetivši da je za razliku od mandata nekih prethodnih vlada kada je dinar u periodu od tri godine gubio vrednost sa 75 na 117 dinara, ova vlada je u istom tom periodu od tri godine uspela da održi kurs evra na 118 do 120 dinara, što, smatra, govori o "nečijoj ozbiljnosti i odgovornosti".

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla je da NBS kupuje evre jer je stranim investitorima neophodno da obezbede dinare da bi se pojavili kao kupci državnih hartija od vrednosti.

Konstatujući da se rublja stabilizovala, Vučić je ministre zamolio da povedu računa o izvozu u Risiju, te da, ukoliko postoje problemi, pokušaju da ih prevaziđu "barter aranžmanima", a da o tome Vladu obaveste na narednoj sednici. 

Radna grupa za pomoć roditeljima obolele dece

Vučić je predložio Ministarstvu zdravlja da formira radnu grupu koja treba da pomogne roditeljima dece obolele od raka da, dok traje lečenje, mogu da računaju na kompletnu platu.

"Nikoga nećemo da obmanjujemo ako imamo novac za to. Ne mislim da je puno dece obolele od raka u zemlji, i mislim da ćemo naći novac za to", rekao je Vučić.

Prethodno je ministar zdravlja Zlatibor Lončar objasnio da Vlada takav predlog nije odbila, već da je traženo malo vremena da se izračuna koji su troškovi u pitanju.

"Hteli smo da imamo konkretne podatke koliko je to roditelja i koliko je to sredstava, ali oni nisu hteli da sačekaju", rekao je Lončar komentarišući predlog poslanika opozicije za izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Lončar je podsetio da je skupštinska većina usvojila "Zojin zakon", a da se predstavnici opozicije "tada nisu udostojili da dođu na glasanje" i upitao zašto takvo rešenje, koje se sada traži, nije predloženo ranije.

Vučić očekuje u junu ili septembru otvaranje poglavlja

Premijer smatra da je poruka šefa parlamentarne grupe za Srbiju Eduarda Kukana, kao i izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Makalistera bila jasna, a to je da je Srbija na dobrom putu i da je vreme za otvaranje poglavlja.

"Očekujem ove godine, nadam se čak i u prvom delu, da li u junu ili možda i septembru, svejedno, da budu otvorena prva poglavlja u našim pregovorima sa EU", istakao je Vučić.

Uz napomenu da kad je reč o Kosovu i Metohiji postoji još nekoliko stvari koje treba obaviti, među kojima je i odluka o učešću ili neučešću Srba u pokrajinskim institucijama, Vučić je naglasio da će upravo od našeg odnosa prema tome zavisiti u velikoj meri i otvaranje poglavlja.

Inače, Vučić je sa dnevnog reda današnje sednice "skinuo" izveštaj o radu Službenog glasnika budući da je stigao tek jutros i da ministri nisu mogli da se upoznaju sa njim.

"Predlažem da skinemo sa dnevnog reda ovu tačku i da svi ministri nauče da dostavljaju izveštaj na vreme. Ovo ćemo na sledećoj sednici da bi svi mogli da se upoznaju", rekao je Vučić.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи