DSS: Bošnjaci uživaju ista prava kao i svi građani

Okružni odbori DSS Raškog i Zlatiborskog okruga osudili su govor mržnje i "ratnohuškačke" izjave Sulejmana Ugljanina sa mitinga u Novom Pazaru i poručili da navodi o diskriminaciji Bošnjaka nisu istiniti i da oni uživaju sva prava kao i ostali građani Srbije.

U saopštenju DSS, koje prenosi Tanjug, navodi se da su tvrdnje o navodnoj diskriminaciji i ugroženosti Bošnjaka neisitinite i izmišljene.

"Da Bošnjaci uživaju sva prava i da su ravnopravni građani Republike Srbije najbolje znaju oni sami i mi, Srbi, koji sa njima živimo u Raškoj oblasti", navodi se u saopštenju. 

Cilj takvih tvrdnji je, poručuju, destabilizacija države Srbije i "unošenje nemira i zabrinutost među građane Raške oblasti".

"Posebno je opasna Ugljaninova izjava o NATO, koja suštiniski predstavlja poziv za okupaciju Srbije ili, pored Kosova, još jednog dela njene teritorije, pa zbog toga DSS očekuje adekvatnu reakciju nadležnih državnih organa", navode.

Ističu da su najveći problemi Raške oblasti "katastrofalna ekonomska i socijalna situacija, siromaštvo i glad koji se šire, koji jednako ugrožavaju i Srbe i Bošnjake i zbog čega se i jedni i drugi ubrzano iseljavaju iz ovih krajeva".

DSS poziva Vladu Srbije da preuzme hitne mere za ekonomski oporavak Raške oblasti.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin je pre dva dana, tokom protestne šetnje i skupa pod sloganom "Za pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom i za evropsku budućnost", koju je BNV organizovala u Novom Pazaru zbog, kako tvrde, diskriminacije Bošnjaka u Srbiji, izjavio:

"Želimo da od ove šovinističke tvorevine koju zovu Srbija napravimo jednu demokratsku, modernu evropsku državu".

Na tu izjavu Ugjlanina reagovao je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić koji je ocenio je da je to najveći apsurd i besmislica koju je taj političar izgovorio u poslednjih 25 godina.

"Šest godina dok je Ugljanin bio u Vladi Srbije, mi smo bili demokratska zemlja, a otkad nije u Vladi, odjednom smo šovinistička država", rekao je tada Ljajić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи