Читај ми!

Vučić u Zagrebu: Želimo dobre odnose

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u Zagrebu je prisustvovao inauguraciji hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović sa kojom je imao i bilateralni sastanak. Prethodno je položio cveće na spomenik Nikoli Tesli i prisustvovao liturgiji u Hramu Preobraženja Gospodnjeg.

Vučić se u Zagrebu nakon inauguracije na Markovom trgu i svečanog prijema, bilateralno sastao sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović. 

Posle sastanka Vučić je rekao da je razgovor bio dobar i da veruje da će nastaviti dobru i uspešnu saradnju.  

Na pitanje novinara da li je na sastanku sa Kolindom Grabar Kitarović bilo reči o problemu nestalih, na kojem Hrvatska insistira, Vučić je odgovorio pitanjem poslenicima sedme sile da li znaju da na popisu nestalih ima više Srba nego Hrvata.

Poručio je da se razgovaralo o svim pitanjima, uključujući i nestale i izbeglice, jer, kako je rekao, niko od tih pitanja ne beži.

"Pokrenuli smo i pitanja nestalih i rešavaćemo ih. Niko ne želi da štiti ni zločin ni zločinca ni na jednoj strani. Imam puno poverenje i u gospođu Grabar Kitarović i u premijera Zorana Milanovića da ćemo te stvari zajednički uspeti da izguramo", rekao je Vučić.

Na pitanje kada očekuje novi susret s Kolindom Grabar Kitarović, on je odgovorio: "Uskoro."

Uoči inauguracije Kolinde Grabar Kitarović, premijer Srbije je za HRT rekao da očekuje dobru saradnju s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

"Želimo dobru, korektnu saradnju, dobre odnose i kod nas ne postoji uslovljavanje", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, dve zemlje moraju da sarađuju, jer im je 90 odsto interesa slično.

Vučić je naglasio da je došao ne samo s porukom mira i dijaloga nego i sa željom da se pokaže više poštovanja i poverenja.

"Očekujemo prihvaćenu ruku i hrvatske predsednice i rukovodstva, i verujem da ćemo u narednom periodu češće i više da se čujemo i bolje razumemo", poručio je srpski premijer.

Premijer Srbije je u hrvatskoj vladi imao zvaničan sastanak sa ministarkom spoljnih poslova Hrvatske Vesnom Pusić.  

Posle sastanka, Vučić je rekao da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom i da gleda u budućnost.

Vučić je novinarima potvrdio i da se danas nakratko susreo i sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Prema rečima premijera Srbije, sa šeficom hrvatske diplomatije je razgovarao o nerešenim pitanjima, pre svega o budućnosti i o tome kako dve države mogu da sarađuju, pomognu jedna drugoj, obogate ekonomsku i političku saradnju.

"Zadovoljni smo i zahvalni jer nam se čini da je i Hrvatska po tom pitanju okrenuta ka budućnosti. Srbija svakako jeste", istakao je Vučić i poručio da isto govori i u Zagrebu, i Beogradu.

Naveo je da će razgovor sa ministarkom Pusić dovesti do konkretnih rezultata navodeći da svaki susret donosi određene rezultate i pomak u odnosima dve zemlje. Vučić je dodao i da je zahvalan na srdačnoj dobrodošlici.

Novinarima se obratila i Pusićeva, koja je zahvalila srpskom premijeru što je prisustvovao inauguraciji nove predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i istakla da je sa Vučićem razgovarala o preostalim pitanjima koje treba rešiti, kao i saradnji dve države, pre svega na evropskim projektima prekogranične saradnje i projektima koje podržava EU.

Prema njenim rečima, razgovarali su i o napretku Srbije u evropskim integracijama, i onome što predstoji u bilateralnim, ekonomskim i političkim odnosima dve zemlje.

Prethodno se, na putu ka Vladi Hrvatske, Vučić slučajno nakratko susreo sa bivšim predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem. 

Na pitanje novinara o čemu su razgovarali, premijer Srbije je rekao da su se podsetili na reči Margaret Tačer da, kada državnici rade najbolje stvari za svoj narod, građani to najčešće u datom trenutku ne prepoznaju.

Mediji u regionu su posvetili veliku pažnju Vučićevoj poseti Zagrebu, a u intervjuu za Jutarnji list premijer Srbije je rekao da je došao sa porukom mira.

Prethodno je Vučić, po dolasku u Zagreb, položio cveće na spomenik Nikoli Tesli u centru hrvatske prestonice, gde ga je dočekao predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac.

"Mislim da je za Srbiju i Hrvatsku važno da gledamo u budućnost, da razmišljamo šta ćemo da radimo u narednih pet, deset, dvadeset godina, a ne samo o onome što je bilo prethodnih godina", odgovorio je Vučić na pitanje novinarke Hine zašto je odlučio da dođe u Zagreb.

Vučić je potom otišao na liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg, koju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Posle liturgije premijer je poručio da će Vlada Srbije dati sve od sebe da se poboljšaju odnosi između Srbije i Hrvatske, i poručio Srbima u Hrvatskoj da vole i poštuju i Srbiju i Hrvatsku.

"Država Srbija i Vlada će dati sve od sebe da u našim odnosima, s našim komšijama Hrvatima, vladaju mir, dobri odnosi, više poštovanja", rekao je Vučić u obraćanju pravoslavnim vernicima u crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

On je istakao da je došao u Zagreb da, ako može, utiče na pravljenje mostova. Premijer Srbije se potom sastao sa predstavnicima srpske zajednice čime završava posetu hrvatskoj prestonici.

Vučić razgovara sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem, predstavnicima i predsednikom Srpskog nacionalnog veća Miloradom Pupovcem i sa drugim predstavicima srpske dijaspore.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво