Dačić: ZSO za Srbiju suštinsko pitanje

Pre početka trilateralnog sastanka u Briselu, vicepremijer i šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da će se u okviru dijaloga Beograda i Prištine razgovarati o primeni Briselskog sporazuma, ZSO, što je za srpsku stranu najvažnije. Razgovaraće se i o aktuelnim temama kao što je smena Aleksandra Jablanovića i pitanje kosovskih ilegalnih migranata, kaže Dačić.

Dačić je novinarima rekao da je ZSO suštinsko pitanje za Srbe na Kosovu i da je to bio i razlog za potpisivanje Briselskog sporazuma.

"To ne može biti jednostrani akt nijedne od strana, o tome mora da se razgovara", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara da li će ZSO biti tema, imajući u vidu da je albanska strana rekla da za to još nije vreme.

Kada je reč o pitanju imovine, Dačić je objasnio da će to svakako biti deo dijaloga, a prema njegovim rečima, nije Srbija nametnula to pitanje, već Priština pokušajima privatizacije nekih preduzeća na Kosovu.

"Nije realno da sva pitanja budu rešena večeras, ali sastanak je pozitivan korak i mi mislimo da je to najbolji način za rešavanje otvorenih pitanja. Imaćemo konstruktivan pristup i branićemo naše naiconalne interese", naglasio je Dačić.

Kada je reč o "Trepči", Dačić je izrazio očekivanje da će to pitanje biti otvoreno, ali je napomenuo da ne zna da li će do toga doći danas.

Na insistiranje novinara da kaže da li će se razgovarati o "Trepči" iako kosovska strana tvrdi da nema razloga za razgovor jer je u pitanju njihova imovina, Dačić je odgovorio da može i on to da kaže za mnoge od tema.

"Ovaj razgovor se vodi zato što se Beograd i Priština ne slažu, da se slažu - mi bismo razgovarali direktno", rekao je Dačić. Svako treba da shvati svoju ulogu, ne treba nikog potcenjivati niti precenjivati, ali Priština sigurno nije ta koja određuje teme, rekao je Dačić.

Na pitanje kakva je atmosfera među učesnicima dijaloga, on je podsetio da je posle prvog sastanka, koji je on svojevremeno vodio, vest bila da li su se učesnici rukovali, a da danas to više nije vest, dodajući da je to normalizacija odnosa.

"Danas je atmosfera mnogo drugačija, i za to je zaslužan Beograd a ne Priština, jer je Beograd bio konstruktivan i zbog toga treba da bude više cenjen", podvukao je Dačić.

Dačić je takođe naglasio da su on i premijer Aleksandar Vučić ukazali visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Federiki Mogerini da je taj razgovor počeo kao statusno neutralan.
"Razgovor je počeo kao statusno neutralan i, što se nas tiče, kao takav će se i završiti", naglasio je Dačić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се