Završen trojni sastanak, potpisan dogovor o pravosuđu

Posle četvoročasovnog trojnog sastanka šefice evropske diplomatije sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem i prvim čovekom vlade u Prištini Isom Mustafom, potpisan je dogovor o pravosuđu. Mogerinijeva zadovoljna nastavkom dijaloga u Briselu.

02.10 - Premijer Aleksandar Vučić i Isa Mustafa parafirali sporazum o pravosuđu, objavila je Frederika Mogerini na svom Tviter nalogu. 

22.00 - Počeo trojni sastanak u Briselu.

21.00 – U okviru dijaloga, razgovaraće se o primeni Briselskog sporazuma, ZSO, što je za srpsku stranu najvažnije, ali i smeni Aleksandra Jablanovića i pitanju kosovskih ilegalnih migranata, rekao je ministar Dačić. 

19.20 – Federika Mogerini se sastala sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

18.50 – Razgovori u Briselu počeli sastankom Federike Mogerini sa Isom Mustafom.

18.35 – Nadam se da će večerašnji sastanak biti zaključen pozitivnom ocenom, rekla je Federika Mogerini uoči dijaloga. 

18.15 – Uoči dijaloga Beograda i Prištine, premijer Aleksandar Vučić sastao se sa Johanesom Hanom, evropskim komesarom za susedstvo i politiku proširenja.

Šefovi delegacija Beograda i Prištine, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, i Frederika Mogerini potpisali su noćas, posle četvoročasovnog sastanka, sporazum o pravosuđu, prekinuvši na taj način desetomesečni zastoj u dijalogu dve strane.

"Potpisali smo sporazum o pravosuđu. Sjajan rezultat nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Hvala obema stranama", napisala je Mogerinijeva na svom Tviter nalogu. 

Prethodno je Federika Mogerini održala bilateralne sastanke sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Mogerinijeva je danas izrazila nadu da će večerašnji sastanak biti zaključen pozitivnom ocenom.

Ona je ocenila da će prvi sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe biti veoma važan, dodajući u obraćanju novinarima da je Evropska unija uspešno posredovala u dijalogu Beograda i Prištine prethodnih godina.

Ona je izrazila uverenje da će, uz njeno posredovanje, dijalog i ubuduće biti uspešan.

Ovo je prvi susret u okviru dijaloga od kraja marta prošle godine, kada je usledio duži zastoj izazvan političkom krizom u Prištini, gde mesecima nije bila formirana vlada.

Vicepremijer i šef srpske diplomatije Ivica Dačić najavio je večeras u Briselu da će se, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, razgovarati o primeni briselskog sporazuma, Zajednici srpskih opština (ZSO), što je za srpsku stranu najvažnije, ali i aktuelnim temama kao što je smena Aleksandra Jablanovića i pitanje kosovskih ilegalnih migranata.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič rekla je, uoči večerašnje runde dijaloga, da EU pre svega očekuje napredak u primeni Briselskog sporazuma.

Timove Beograda i Prištine prvi put predvode Aleksandar Vučić i Isa Mustafa. Takođe prvi put, dijalogu posreduje Federika Mogerini. 

Dijalog se nastavlja u atmosferi pogoršanih odnosa Beograda i Prištine, do čega je dovela odluka Mustafe da smeni ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, što je, prema stavu Beograda, učešće liste "Srpska" u toj vladi učinilo besmislenim, prenosi Tanjug.

Beograd je takođe poručio da će taj jednostrani potez otežati nastavak dijaloga, i da će ostanak liste "Srpska" u kosovskoj vladi, a samim tim i stabilnost kosovskih institucija, zavisiti od procene situacije posle briselskog sastanka.

Poslednja runda dijaloga održana je 31. marta prošle godine, pod pokroviteljstvom tadašnje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, a do zastoja je posle toga došlo zbog institucionalnog vakuuma u Prištini, usled zastoja u formiranju tamošnje vlade posle pokrajinskih izbora.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво