Kirbi: Teške odluke na kraju

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi kaže da je optimista kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Ističe da za Srbiju trenutno ima važnijih pitanja od imovine na Kosovu.

Majkl Kirbi je u Vladi Srbije rekao da bi prioritet nastavka dijaloga u Briselu trebalo da bude sprovođenje onoga što je dogovoreno u aprilu 2013. godine, prenosi Tanjug.

"Svakako da će pitanje imovine doći na red, ali za Srbiju je mnogo važnije da se sprovede ono što je dogovoreno u aprilu 2013. godine", rekao je Kirbi.

Upitan koja su to važnija pitanja, američki diplomata je rekao da pre svega misli na pitanja pravosuđa, formiranje Zajednice srpskih opština, određivanje pozivnog broja i osiguranje.

Kirbi je podsetio da je, uoči današnjeg nastavka dijaloga u Briselu, održano više sastanaka u cilju priprema za taj prvi susret posle dužeg vremena, s obzirom na to da su, kako je rekao, u međuvremenu formirane nove vlade u Srbiji i na Kosovu.

"Sada je pravi trenutak da se sedne za sto i ponovo pregovara", naglasio je Kirbi.

Upravo sinoć je, kaže, dobio mejl o tome koliko je već napretka ostvareno.

"Ali svi znate da je taj poslednji korak i najteži korak", rekao je Kirbi, koji smatra da će dijalog zavisiti od spremnosti pregovaračkih timova Srbije i Kosova da idu napred.

Kako je dodao, veruje da postoji dobra volja, ali da je "problem uvek u malim, sitnim detaljima".

Smatra i da je glavno pitanje da li može doći do konkretnog i plodnog razgovora na relaciji komesarka za spoljnu politiku i pridruživanje EU Federika Mogerini i srpski premijer Aleksandar Vučić. Tu je, kako je rekao, pre svega reč o izgradnji odnosa.

O odnosima Beograda i Vašingtona

Kirbi vidi razgovore premijera Aleksandra Vučića i američkog potpredsednika Džozefa Bajdena kao dalji napredak u odnosima.

Beograd i Vašington, prema njegovim rečima, imaju "zrele" odnose, a deo tih odnosa su bilateralne posete, kao što je prošlonedeljna poseta šefa srpske diplomatije Ivice Dačića SAD, kao i susreti visokih zvaničnika dveju zemalja na skupovima poput onih u Minhenu ili Davosu.

Podsetivši da je Bajden, u razgovoru s Vučićem, ocenio da premijer "radi sjajan posao za Srbiju", Kirbi je napomenuo da deo tog posla jesu i napori da privreda funkcioniše.

Upitan za navode pojedinih medija, povodom susreta Vučića i Bajdena, da se Srbija okreće ka SAD, Kirbi je sa osmehom konstatovao da je "zanimljivo da štampa to prenosi istog dana kada se održava dijalog u Briselu, prvi put posle mnogo meseci".

On je rekao da bi mnoge zemlje volele da vide ekonomski napredak kakav su SAD postigle u proteklih nekoliko godina.

"Ako gledate put koji bi bio više 'američki', mislim da ono za šta premijer (Vučić) pokušava da nađe načina da ostvari jeste ekonomski rast. Mislim da bi on voleo rast od tri odsto, koliko mi imamo", rekao je Kirbi.

Američki diplomata je ukazao na značaj, za privredu, kombinacije domaćih investitora, stranih investitora koji su već prisutni i novih investitora iz raznih zemalja.

Na pitanje kakav ishod očekuje od pregovora sa "Esmarkom" o preuzimanju "Železare Smeredevo", Kirbi je odgovorio da je on po prirodi optimista, ali da je pravo pitanje može li iko učiniti poslovanje Železare profitabilnim.

On je izrazio uverenje da bi "Esmarkov" tim to mogao da ostvari, ali je istakao i da je, za Smeredevo i Srbiju u celinu, u igri mnogo radnih mesta, kao i da se pregovori odvijaju "u komplikovanom trenutku" za industriju čelika zbog pada svetske potrošnje.

Ambasador SAD je primetio da se, pored "Esmarka", govori i o mogućem dolasku kompanije "Delfi", i izrazio je zadovoljstvo zbog razvoja kompanije En-Si-Ar (NCR) i dolaska KKR, koja je preuzela SBB.

Govoreći o potencijalima za saradnju dveju zemalja u energetskom sektoru, on je primetio da SAD imaju ekspertizu u toj oblasti, a, zahvaljujući svojoj energetskoj politici i geološkim odlikama, imaju i više energenata nego ranije, te razmatraju mogućnosti za izvoz.

Srbija, kako je rekao, takođe ima neke mogućnosti za eksploataciju prirodnog gasa, ali, kao i veći deo Evrope, i ona pokušava da smisli odakle će se snabdevati gasom: iz SAD, Libije, Azerbejdžana...

"Naši ljudi će možda biti zainteresovani kao investitori, ili da rade s vama na strategiji energetske stabilnosti, koju zasad još nemate", rekao je Kirbi.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво