Šta će se naći na briselskom stolu

Posle pauze od skoro godinu dana, u Briselu se u ponedeljak nastavlja dijalog Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou. Prvi put ulogu posrednika u dijalogu imaće visoka predstavnica Federika Mogerini, a delegacije Beograda i Prištine predvode predsednici srpske, odnosno kosovske vlade.

U Briselu je saopšteno da će na sastanku biti reči o primeni do sada postignutih sporazuma i načinima kako dalje u procesu normalizacije.

Više od dvadeset puta delegacije Beograda i Prištine pregovarale su u Briselu uz posredstvo Ketrin Ešton. Od ponedeljka, taj posao preuzima nova šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Na stolu će biti primena do sada postignutih dogovora u okviru Briselskog sporazuma, ali i teme koje bi mogle da budu otvorene u budućem toku dijaloga. Očekuje se da dve strane dovrše dogovor u oblasti pravosuđa za koji je pre pauze u dijalogu rečeno da je skoro postignut, a nije isključen ni razgovor o vlasništvu "Trepče" i učešću Srba u kosovskim institucijama.

"Normalizacija odnosa je nešto što je vrlo važno u kontekstu evropske perspektive i za jednu i za drugu stranu. Posle više meseci imamo sastanak na najvišem političkom nivou i priliku da se razgovara o primeni sporazuma i kako dalje u dijalogu", kaže portparolka visoke predstavnice EU za spoljne poslove Maja Kocijančič.

Prvi sastanak u novom formatu počeće u kasno po podne u ponedeljak u zgradi Evropske spoljnopolitičke službe u znaku velikih očekivanja da razreši nedoumice u vezi sa primenom briselskog sporazuma i tako stvori uslove i za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

I dok Beograd tvrdi da posvećeno sprovodi sporazum, evropski zvaničnici više puta su isticali da su neki elementi mogli da budu primenjeni bez obzira na odsustvo vlade u Prištini.

Među najvažnijim otvorenim temama su svakako statut i formiranje Zajednice srpskih opština, energetika i telekomunikacije.

Brz napredak u dijalogu i rešavanju otvorenih pitanja omogućio bi i otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU već tokom proleća. Ali za to će verovatno biti potrebno više od jedne runde dijaloga.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво