Janjić: Ogromna šteta od bojkota kosovskih institucija

Politički analitičar Dušan Janjić očekuje da se u Briselu postigne politički dogovor za rešavanje krize na Kosmetu. Bojkot kosovskih institucija bio bi pucanje u noge interesima srpske zajednice, rekao je Janjić za RTS.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je da će sutrašnji dijalog u Briselu biti neka vrsta pregleda toga šta je od dogovorenog urađeno, šta nije, kao i šta bi trebalo uraditi.

"Tu su i neke konkretne teme, kao sud u Mitrovici, pitanje predstavljanja statuta zajednice opština i naravno dogovor oko železnice i telekomunikacija", rekao je Janjić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kako kaže, tema će sigurno biti i nove okolnosti i najava da će lista "Srpska" bojkotovati rad kosovske vlade i ostalih političkih institucija.

"Mislim da će se postići politički dogovor, da se neće ići u bojkot institucija, da će se naći druga rešenja za krizu koju je izazvana u Prištini i smenu Jablanovića", rekao je Janjić i dodao da vlada mora pažljivije da bira koga postavlja za ministra.

Istakao je da bi bojkot bio samo "pucanje u noge interesima srpske zajednice", da bi šteta bila ogromna i da se time rizikuje nametanje rešenja.

Janjić smatra da će se razgovarati i o imovini javnih preduzeća i resursa, ali da pitanje "Trepče" neće biti tema sastanka.

"Što se tiče 'Trepče' to je izvukla kosovska vlada na predlog nekih ambasada kako bi imala pregovaračku snagu... Ne verujem da će 'Trepča' doći na red, ona će morati da ide kroz dug proces sagledavanja, možda i neka arbitraža", rekao je Janjić.

Ističe da je novi kosovski premijer Isa Mustafa ozbiljan pregovarač i da će razgovori sa njim biti mnogo veći izazov od pregovora sa Hašimom Tačijem.

"Mustafa je ozbiljan pregovarač, još kao mlad se vežbao i kao novinar i kao političar. Jedini novi sagovornik je Mogerini, koja nije imala iskustva sa Balkanom. Biće interesantno videti da li će nešto promeniti u metodologiji - očekujem da hoće - energičnija je, mlađa, ne juri za Nobelovom nagradom, a i metodologiju treba promeniti", kaže Dušan Janjić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво