Uoči dijaloga Beograda i Prištine u Briselu

Posle skoro godinu dana zastoja, u Briselu će u ponedeljak biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine. Nastavak dijaloga dolazi u atmosferi pogoršanih odnosa Beograda i Prištine, do čega je dovela odluka kosovskog premijera Ise Mustafe da zbog pritiska ulice smeni ministra za povratak Aleksandra Jablanovića.

Pravosuđe na severu KiM i zajednica srpskih opština su dve otvorene teme sa poslednjeg susreta u Briselu. Međutim, novonastale okolnosti na Kosovu, u kojima su srpski predstavnici zamrzli učešće u vladi i drugim institucijama, neće biti preskočene. Razgovori o smeni ministra Aleksandra Jablanovića biće neizostavni.

"Verovatno je da će se razgovarati i o Jablanoviću, ali pri tome će vrlo jasno biti upućena poruka iz Beograda da su ugrožena osnovna ljudska prava onih Srba koji su došli da obiđu svoju crkvu, svoje grobove i imovinu koju još nisu prodali na tim prostorima", kaže učesnik pregovora u Beču Ranđel Nojkić.

Kosovski premijer Isa Mustafa prvi put će sedeti za istim stolom sa Aleksandrom Vučićem. Za razliku od ranijih susreta u Briselu, Mustafa i Hašim Tači, tvrde analitičari, neće imati široku slobodu odlučivanja ili postizanja kompromisa, jer ih u Prištini čeka ratoborna opozicija koja crta linije ispod kojih se ne može.

"Moć kosovske vlasti je sada toliko oslabljena da neće uspeti baš ništa da uradi a da ne razmisli o tome kako će se to odvijati, ukoliko se oni vrate na Kosovo – a vratiće se na Kosovo", ističe analitičar Behljulj Bećaj.

U Beogradu veruju da će pre svega morati da bude rešen novi problem, a to je neučešće Srba u institucijama jer to nije dobro ni za poverenje ni za razgovor.

"Mislim da to više opterećuje i treba da brine srpsku stranu tj. Beograd jer je važno da Beograd ima koaliciju sa kojom može da sarađuje u kosovskim instutucijama. Važno je da dođe do dogovora o vraćanju u kosovske institucije, a ukoliko do toga ne dođe, postoje i druge opcije koje nisu dobre za Beograd, na primer da dođe do fragmentisanja liste "Srpska", a ima i drugih poslanika koji bi mogli da učestvuju u kosovskoj vlasti", ističe direktor Foruma za etničke odnose Nenad Đurđević.

Delegacija Vlade Kosova odlazi u Brisel u strahu od novih nereda na ulicama, ukoliko dozvoli otvaranje pitanja "Trepče", opterećena i time što Srbi do daljeg ne učestvuju u vlasti, kao i masovnim emigriranjem Albanaca u zemlje Zapadne Evrope.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи