Tadić: SDS će predstaviti paket ekonomskih mera

Socijaldemokratska stranka će u narednom periodu javnosti predstaviti paket mera ekonomske politike i ustavnih promena neophodnih da bi Srbija odgovorila na ključne izazove s kojima se danas suočava, poručio je predsednik SDS Boris Tadić. Informacija o ulasku SDS-a u Vladu, uoči prethodnih izbora, bila je medijska spekulacija koju je plasirala DS, rekao je Tadić.

Boris Tadić je u obraćanju na prvoj sednici Glavnog odbora stranke, istakao da će SDS sav svoj potencijal i stručnost usredsrediti na programe u domenu svih politika kako bi Srbija postala funkcionalna država, da bi se obezbedio rad institucija i izvršila jasna preraspodela nadležnosti, poručivši da je trenutno najvažnije pitanje ekonomska politika, prenosi Tanjug.

"Najveće i najteže pitanje Srbije danas je ekonomsko pitanje, nezaposlenost, ekonomska stabilnost. Bez rešavanja tih pitanja nema ni socijalne niti regionalne stabilnosti", ocenio je Tadić dodavši da je potrebno kreirati novu dinamiku ekonomskog razvoja.

Prema njegovim rečima, iako vlast zastupa tezu da sprovodi najdublje i najsveobuhvatnije reforme u novijoj istoriji Srbije, to nije istina jer "štednja nisu reforme, već nužan korak da se spreči bankrot".

Naglasio je da razvoj treba da bude planiran na održiv način, a ne demagogijom, dodavši da za to ne postoje brza rešenja.

Tadić je rekao da nije moguće sprovoditi ekonomske mere po konceptu neoliberalizma "koji može da slomi kičmu društva".

"Danas su najugroženiji penzioneri, radnici i delovi seljaštva. Njima je potrebna pomoć, ali ne tako da im se daju novčana sredstva, već ulaganjem u elemente privrede koje obezbeđuju brži razvoj. To je najveća primedba vladi, jer stranke u vladi nemaju strategiju razvoja ni koncepcijsko rešenje problema", poručio je Tadić.

On je konstatovao da je deficit budžeta u 2014. niži nego što su predvidele međunarodne finansijske institucije, podvukavši da je taj rezultat postignut samo zato što su smanjena kapitalna ulaganja iako su ona "najvažnija za razvoj".

"To govori o upravljanju ekonomijom i ekonomskoj budućnosti zemlje. To nije smelo da se dogodi", rekao je Tadić dodavši da je prethodna vlada kapitalna sredstva ulagala u razvoj i da je sve što se danas gradi posledica tih ulaganja.

Prema njegovim rečima pitanje otvaranja pregovaračkih poglavlja za članstvo u EU je ključno pitanje danas jer je potrebno da se Srbija osnaži evrointegracijama.

"Dobro je biti deo veće porodice, a ne biti usamljen u ovom svetu", ocenio je Tadić dodavši da dokle god smo sami imaćemo teže i kompleksnije uslove kada je reč o pomoći od međunarodnih finansijskih institucija.

Kada je reč o stranačkim organima, Tadić je za predsednika Izvršnog odbora SDS predložio Gorana Bogdanovića i poručio da će zatražiti apsolutnu mobilizaciju članstva, kao i da će se sednice GO i proširenog Predsedništva održavati znatno češće.

Tadić je dodao da će se raditi na uvećanju članstva stranke, ali ne u kvantitativnom smislu, već u onom koji podrazumeva kvalitet, poštenje i spremnost da se zemlji, građanima i stranci pokloni rad, odnosno lično zalaganje.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара