Hrvatska–Srbija, varnice zbog zakona

Srbija sa Zakonom o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske ne može ući u Evropsku uniju i Hrvatska to neće dopustiti, tvrdi hrvatski premijer Zoran Milanović. Prema tom zakonu, Srbija ima pravo da sudi i hrvatskim državljanima koji se nađu na teritoriji Srbije a optuženi su za ratne zločine.

Iz najmlađe članice Evropske unije stiže poziv Srbiji da promeni zakon po kojem ima široke nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina. Hrvatski premijer smatra da zakon iskače iz evropskog pravosudnog okvira, pa srpskim kolegama poručuje da povuku zakon.

"Nama je to neprihvatljivo, kao što bi svakom drugom bilo neprihvatljivo da mi imamo taj zakon. Članica smo EU, ali taj položaj ne zloupotrebljavamo. Da se ovo ne bi pretvorilo u neki politički pingpong ili kontinuirane pritiske, mislim da je bitno reći da se sa takvim zakonom u EU ne može ući i da Hrvatska to neće dozvoliti", kaže premijer Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska traži da za procesuiranje ratnih zločina bude nadležan onaj sud na teritoriji gde je zločin počinjen. Prema srpskom zakonu koji je izmenjen pre pet godina, domaće tužilaštvo procesuira sve počinioce ratnih zločina bez obzira na nacionalnu i etničku pripadnost, ako za to ima dokaze. Zagreb ponovo podseća na slučaj hrvatskog državljanina Veljka Marića koji izdržava dvanaestogodišnju kaznu u Sremskoj Mitrovici zbog ubistva Srbina u Hrvatskoj 1991. godine.

"Oni pokušavaju da svojim zakonom stvore neku vrstu 'mini-Haga' jer su univerzalnu jurisdikciju pored njene nauke specifikovali za područja bivše Jugoslavije, gde se Beograd nameće kao centar procesuiranja svega što se dogodilo, to se ne odnosi samo na Hrvatsku već i na BiH i na Sloveniju", kaže ministar pravde Hrvatske Orsad Miljenić.

Naši stručnjaci tvrde da je reč o političkom, a ne pravnom pitanju. Domaćim zakonom, koji omogućava široke nadležnosti za gonjenje zločinaca, ne krše se evropski propisi.

"To je nešto što je u skladu sa onim što Srbija želi i sa međunarodnim obavezama. Bilo kakvo sužavanje nadležnosti bilo bi čudno u ovom trenutku i začuđuje me izjava koja dolazi iz Hrvatske a koja poručuje da se nadležnosti suze. Postoji saradnja tužilaštava koja je na visokom nivou u regionu i ona govori o tome da će se o svakom konkretnom slučaju raspravljati i dokazi dostavljati jednoj ili drugoj strani", ističe Milan Antonijević iz Jukoma.

Ni iz Ministarstva pravde ni iz Tužilaštva ne žele da komentarišu izjave iz Zagreba. Ministarstvo je pre nekoliko dana saopštilo da taj zakon neće menjati, kada su pitanje pokrenuli hrvatski parlamentarci u Evropskom parlamentu.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво