Obradović: Očekujem da hrvatska tužba bude odbijena

U Hagu će sutra spor Hrvatske i Srbije po tužbi i protivtužbi za genocid dobiti konačnu presudu. Srpski pravni tim očekuje da će Međunarodni sud pravde u Hagu odbiti hrvatsku tužbu protiv Srbije i da će utvrditi da su oružane snage Hrvatske tokom akcije "Oluja" i posle nje počinile masovne zločine nad srpskim stanovništvom.

Šef srpskog pravnog tima Saša Obradović, uoči sutrašnjeg izricanja presude, za RTS kaže da od presude MSP očekuje da hrvatska tužba bude odbijena ili da bude odbačena u delu koji se odnosi na 1991. godinu.

Pojašnjava da će sud odbiti hrvatsku tužbu ili možda i protivtužbu Srbije, ako nađe da tu nema genocida ili ako nađe da država nije odgovorna ali da je bilo genocida, kao što je bilo u slučaju BiH.

"Sud odbacuje tužbu u ovom našem slučaju, ako nađe da Srbija ne može da odgovara za događaje iz 1991. kada nije bila posebna, samostalna država već u vreme kada je postojala SFRJ. To je ta razlika o kojoj će sutra sud možda nešto posebno reći", dodaje Obradović.

Ističe da je protivtužba Srbije podneta u uslovima kada je Hrvatska pred MSP iznela prilično čudnu argumentaciju, pravnu argumentaciju i tumačenje genocida koje je bilo u potpunoj suprotnosti sa dotadašnjom praksom međunarodnog pravosuđa.

Kaže da je srpski pravni tim na to odgovorio time da je najveći primer genocida operacija "Oluja", ako zaista genocid treba da bude to što hrvatski pravni tim tvrdi.

"U tom smislu smo podneli protivtužbu. Njome smo pojačali našu odbranu i ona je imala jedan poseban cilj, a to je da se pred sudom predstave dokazi, masovni zločini koji su izvršeni nad srpskim narodom tokom akcije "Oluja", tokom devedesetih godina, pa čak i tokom Drugog svetskog rata", kaže Obradović i dodaje da se u tome potpuno uspelo.

Pravna zastupnica Republike Hrvatske Vesna Crnić Grotić kaže da su očekivanja pravnog tima Hrvatske da se tužba te zemlje uvaži.

"Nadamo se da će MSP svakako opisati događaje, a opisijući te događaje moraju da konstatuju kako su se oni dogodili, ko je počinio zločin i protiv koga,a ako ništa drugo, imaćemo od jednog nezavisnog tela izveštaj na osnovu kojeg će kasnije razgovarati Srbija i Hrvatska", zaključuje Vesna Crnić Grotić.

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво