Otvaranje poglavlja zavisi od dijaloga sa Prištinom

Srbija bi mogla da otvori više poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom u prvoj polovini 2015. godine, ali to će najviše zavisiti od dijaloga Beograda i Prištine na nivou premijera, kažu za RTS evropski izvori u Briselu.

Tehničke pripreme za otvaranje ključnih poglavlja 23 i 24 ulaze u završnu fazu, ali kada će ovo i druga poglavlja biti otvorena zavisi najviše od procena zemalja članica o napretku dijaloga i sprovođenja Briselskog sporazuma.

Više od godinu dana od početka pregovora između Srbije i EU još uvek je neizvesno kada će početi otvaranja poglavlja. Sigurno je jedino – da će prvo biti otvorena ona najteža: poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona i 35 o dijalogu sa Prištinom.

Po optimističkom scenariju, za koji u Briselu kažu da nije nerealan, sva tri bi mogla da budu otvorena do juna ako se završe tehničke pripreme i ne bude političkih zastoja.

Evropska komisija analizira već drugi nacrt akcionih planova za poglavlja 23 i 24. Ti obimni dokumenti su izuzetno detaljni planovi reformi i usklađivanja sa evropskim zakonima sve do trenutka prijema u EU.

Zeleno svetlo za oba poglavlja se realistično očekuje tokom proleća, ali za to nema garancija.

"Sa procedurama EU – vrlo je teško dati procenu. Kada postoji dobra politička saglasnost stvari se mogu urediti vrlo brzo. Ništa ja ne bih žurila. Nama je najvažnije da uradimo dva dobra i kredibilna akciona plana iza kojih ćemo potpuno stati", ističe šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Ako poglavlja 23 i 24 budu spremna, neizvesno je hoće li se Nemačka saglasiti da ova dva ključna poglavlja budu otvorena pre ili samo u paketu sa poglavljem 35 o Kosovu. S druge strane, brz napredak u dijalogu sa Prištinom otvoriće vrata za otvaranje ovog i svih drugih tehnički spremnih poglavlja.

"Mislim da će prva poglavlja biti svakako otvorena u 2015. godini. Lično se nadam da će to biti u prvoj polovini godine, ali to će najviše zavisti od političkog dijaloga između Beograda i Prištine", rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

Posle sastanka na nivou premijera 9. februara i onih kojih će uslediti posle njega, kalendar će sigurno biti jasniji. Statut i formiranje ZSO, potpuna primena dogovora o energiji, telekomunikacijama i slobodi kretanja jesu neka od pitanja koja će se naći na stolu 9. februara.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво