Ističe rok za predaju imovinskih izveštaja

Rok za podnošenje vanrednih izveštaja o bitnim promenama u imovinskim kartama ističe danas, a tu obavezu imaju svi funkcioneri koji su imali promene u imovini i prihodima u vrednosti većoj od 534.360 dinara.

Zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović kaže da rok ističe 31. januara, s tim što će izveštaji pristizati i narednih osam dana pošto funkcioneri mogu da ih i pošalju i poštom, prenosi Tanjug.

"Agencija je dužna da sačeka i taj rok, a bitno je da izveštaji budu poslati zaključno sa 31. januarom", rekao je Joksimović.

Precizira da su funkcioneri dužni da prijave sve bitne promene koje su nastale u njihovim imovinskim kartama u prethodnoj kalendarskoj godini, zaključno sa 31. decembrom.

Joksimović objašnjava i da se pod bitnom promenom smatra i uvećanje i smanjenje imovine i promena strukture imovine.

Što se tiče kategorije funkcionera, Joksimović kaže da tu obavezu imaju aktuelni, ali i bivši funkcioneri i to jednom godišnje u naredne dve godine nakon prestanka obavljanja javnih funkcija.

"Obavezu imaju svi aktivni, ali i bivši funkcioneri koji su imali promene u imovini koje prevazilaze iznos godišnje prosečne neto zarade u Srbiji bez poreza i doprinosa, a koja prema podacima koje je Agencija dobila za prethodnu godinu iznosi 534.360 dinara", rekao je Joksimović.

Objašnjavjući da o izmenama u imovinskim kartama funkcioneri mogu Agenciju da obaveste tokom čitave godine, kad god nastupe bitne promene u njihovoj imovini, on je ocenio da je poslednjih dana januara najveći priliv izveštaja.

Joksimović je naveo i da je do juče Agencija primila oko 900 takvih izveštaja.

"Agencija je u prethodnom periodu pokrenula brojne postupke. U prošloj godini pokrenuli smo 168 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a podneli smo i 14 krivičnih prijava protiv funkcionera koji uopšte nisu ili su prijavili lažne podatke u nemeri da prikriju svoju imovini", rekao je Joksimović.

Objašnjavajući da Agencija početkom godine donosi plan provere - koje će kategorije funkcionera proverati u tekućoj godini, on je naveo da Agencija može sprovesti i vanredne kontrole po prijavama fizičkih i pravnih lica.

Joksimović je istakao i da se Agencija trudi da bude ažurna i redovno objavljuje izmene u imovinskim kartama funkcionera.

Prema njegovim rečima, prioritet imaju funkcioneri koji obavljaju neku od javnih funkcija na repuibličkom nivou.

"Te izveštaje ćemo prve obraditi, a trudićemo se da u što kraćem roku i sve ostale izveštaje obradimo i abdejtujemo na sajtu Agencije", poručio je Joksimović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво