Vučić: Strateški cilj Srbije članstvo u EU

Premijer Aleksandar Vučić ističe da Srbija ne mora da bira između Rusije i EU, jer je to već učinila i nalazi se na putu u Uniju, što je strateški cilj zemlje. Vučić je naglasio da želi dobre odnose sa susedima, jer bez stabilnosti nema ni napretka u regionu.

Aleksandar Vučić je, u intervjuu za bečki dnevnik Prese, na pitanje da li strahuje da će morati da jednog dana bira između Brisela i Moskve, odgovorio da Srbija istovremeno želi da sačuva tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, prenosi Tanjug.

Vučić je rekao da ne postoji pritisak iz EU na Srbiju da se priključi sankcijama protiv Rusije, ukazujući da će zemlja morati da narednih godina svoju spoljnu politiku harmonizuje sa politikom Unije.

Šef srpske vlade izrazio je zahvalnost nizu zemalja EU koje razumeju tešku situaciju Srbije.

"Mi veoma zavisimo od ruskih energenata i moramo da pazimo na naše interese. Istovremeno je naš strateški cilj bez sumnje put u pravcu EU, i to otvoreno govorim i Rusiji", objasnio je Vučić.

Vučić je napomenuo da to nije popularno u Srbiji, i da bi bilo popularnije kada bi drugačije govorio.

"Mislim da je najpopularniji političar u Srbiji danas novi grčki premijer Aleksis Cipras, a sigurno ne ja", naglasio je premijer.

Na konstataciju da je Moskva saveznik Beograda kada je Kosovo u pitanju, Vučić je istakao da Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova, "na čemu smo joj zahvalni", i podsetio da i pet zemalja EU ne priznaje Kosovo kao državu.

Premijer je ukazao da Srbija i dalje podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da se tu nije ništa promenilo.

Vučić je negirao izjavu kosovskog ministra inostranih poslova Hašima Tačija da je Srbija defakto priznala nezavisnost Kosova, rekavši da smatra da on nije u pravu.

"Kosovski političari su žrtve retorike priznanje/nepriznavanja. Međutim, najvažnije je da li razgovaramo o našim problemima na miran način. To činimo. Da li postoji dijalog ili ne? Da, postoji. Rešavamo li mnoge probleme ili ne? Da, to smo činili, ukazao je Vučić, dodajući da će sledeći sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine biti održan 9. februara u Briselu.

Upitan za stav Srbije u dijalogu, Vučić je objasnio da je najvažnije da se vodi briga o običnim ljudima na Kosovu, o njihovom životu i budućnosti.

"Moraju imati mogućnost da se kreću slobodno i osećaju bezbedno. Kada sam nedavno bio na Kosovu, građani su samo na kraju mog govora aplaudirali. Oni su možda očekivali vatreni govor, ali to nisam učinio. Poručio sam im da moraju narednih 100 godina da žive tu sa Albancima.

Bilo bi neodgovorno ako bih rekao nešto glupo, jer ja polazim za Beograd, a oni ostaju tu. Moramo pronaći najbolja moguća rešenja za obe strane. To mislim da su i Albanci shvatili. Pojedini su pokušali da me provociraju, ali na to nisam reagovao i sve je dobro proteklo", rekao je Vučić.

Povodom zastave "velike Albanije" koju je dron spustio na stadion u Beogradu, Vučić je ukazao da je ta ista zastava bila i na rezidenciji albanskog premijera i da je rasprostranjena u područjima nastanjenim Albancima.

"Ako bih rekao da nisam zabrinut, ne bih stvari shvatio ozbilno. Međutim, racionalnost i razum će nadvladati i niko neće sanjati o stvaranju 'velike Albanije'. To se barem nadam", rekao je srpski premijer.

Premijer je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"Ako želimo da nešto postignemo u regionu, potrebna nam je politička i ekonomska stabilnost. Ako nemamo tu stabilnost, onda će Srbija doživeti neuspeh svojih reformi i zbog toga će patiti. To mora biti shvaćeno od strane svih u regionu. Ne preduzimamo ništa protiv teritorijalnog integriteta Bosne i nikoga nećete naći u Sarajevu ko bi rekao suprotno", podvukao je Vučić, navodeći da je i Milorad Dodik bez sumnje to shvatio.

Kada je reč o novoj hrvatskoj predsednici, Vučić je preneo da je ona najpre imala ne tako dobre izjave o Srbima koji žive u Hrvatskoj, za koje je rekla da su Hrvati, što je "teška uvreda".

"Mi nismo javno reagovali, ostali smo mirni i pokušavamo da održimo dobre odnose sa Hrvatskom i sa novom predsednicom", podvukao je Vučić.

Upitan za optužbe na račun novinara BIRN-a, Vučić je rekao da ni ta organizacija ne krije da dobija novac za "proizvodnju netačnih izveštaja".

"Mi smo dokazali da su netačni i Svetska banka je reagovala i rekla da se radi o čistoj laži, što su izvestili", podsetio je Vučić.

"Jesu li dobijali pare od EU? Jesu. Jesu li lagali? Da. Šta je onda zaključak? Zar nemam pravo na to da odgovorim. Jer se meni želi uzeti pravo na slobodno izjašnjavanje", upitao je srpski premijer.

On je, istovremeno, na pitanje da li se može doći do zaključka da je EU platila da bi lagali, priznao da je njegova greška bila što je rekao da je to bila namera Unije.

"Ne znam da li EU želi da vidi objavljivanje takvih članaka. Na kraju, to je bio rezultat", konstatovao je Vučić.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво