Vučić: Reforme otvaraju vrata Srbiji

Prvi rezultati mera fiskalne konsolidacije pokazuju neočekivano dobre rezultate, izjavio je premijer Aleksandar Vučić i poručio da novih, teških mera, neće biti. Reforme otvaraju vrata Srbiji na njenom evropskom putu, istakao je premijer.

Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu TV Pinku da je stanje javnih finansija u Srbiji sve bolje, pre svega, zbog veće ozbiljnosti i odgovornosti Vlade Srbije, prenosi Tanjug.

"Ove godine nećemo se zadužiti više od 1,2 do 1,3 milijarde", kazao je Vučić i naveo da je namera Vlade Srbije da stvori zdrave javne finansije koje su uslov za rast privrede, investicija i uslov za zdravu državu.

U prilog tome da su Srbiji stvari krenule bolje nego što je očekivano u finansijskom smislu, Vučić je naveo da su, uprkos smanjenju plata i penzija, plate povećane, te da to pokazuje da prosečna neto zarada prelazi 49.000 dinara.

Upitan kako je to moguće, premijer kaže: "Moguće je zato što je inspekcija rada ozbiljnije, bolje radila svoj posao, što je poreska inspekcija radila bolje svoj posao, tako da 400 evra prosečna plata je nešto što dugo, dugo vremena nismo imali u Srbiji".

Premijer je istakao da je januar 2015, u poređenju sa istim mesecom 2011. godine, najbolji i po prihodima i po rashodima.

"Brojevi pokazuju da imamo suficit veliki i zbog neporeskih prihoda vezano za uzimanje više novca od javnih preduzeća, ali imamo i veći domaći PDV i prvi put imamo situaciju da smo više duga vratili nego što smo se zadužili", kazao je Vučić.

Srbija, prema njegovim rečima, ima i značajne zalihe novca u dolarima koje smo, kako je rekao, uzeli po najnižoj stopi.

"Srbija, dakle, nema problem sa likvidnošću", istakao je premijer i dodao da je to pre svega zbog rezultata žestoke borbe protiv korupcije i sive ekonomije.

Jedino gde Vlada Srbije ima mali problem jeste uvozni PDV, ali je to zbog sniženja cena nafte, rekao je Vučić.

"Ako tim putem budemo išli, iako februar i mart mogu da budu jako teški, ali ako budemo izdržali u našim reformama, Srbija će biti jedna od najboljih zemalja u regionu", kazao je Vučić i dodao da je to procena međunarodnih finansijskih institucija.

Premijer je naveo i da je Međunarodna organizacija rada procenila smanjenje stope nezaposlenosti u Srbiji.

"Koordinisana kampanja na Vojsku Srbije"

Premijer Vučić izjavio je da postoji koordinisana kampanja na Vojsku i da je o tome govorio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je čudno što se pred 9. februar, kada se nastavljaju pregovori u Briselu, otvara pitanje načelnika Generaštaba VS generala Ljubiše Dikovića i Kosova.

Premijer je rekao i da na temu Parade ponosa i uzimanja snimaka VBA neće pričati.

"Načelnika Generalštaba nismo mi postavili, niti smo ga smenili. Ne znam kako neko pomisli da će od skandala koji sami prave da uruše državu", naveo je Vučić.

Premijer je dodao da su centri moći koji neće jaku Srbiju poznati i da im se već obraćao imenom i prezimenom.

"Govorili su da nameštamo tendere, iako je Svetska banka rekla da je sve čisto... Predavanja nam drže svaki dan. Oni izađu u Skupštinu i kažu: 'stoko', 'đubre', 'ološu'... Je l' to novodemokratska retorika", upitao se Vučić.

Na pitanje da li ima utisak da se opozicija ujedinila u odbrani Zaštitnika građana Saše Jankovića, Vučić je rekao da neće govoriti o njemu jer je u temama koje je pokretao govorio i o njegovom bratu.

"Ali srećan sam kad se oko te teme ujedine Dveri i Demokratska stranka", istakao je premijer. Vučić kaže da veruje institucijama sistema i da čeka šta će reći pravosudni organi.

"Ozbiljna rekonstrukcija Vlade, ako je bude" 

Vučić je izjavio da će, ukoliko bude rekonstrukcije Vlade, ona biti ozbiljna, navodeći da razmišlja i analizira i svoj rad i koliko je doprineo ili nije.

"To znači da je uvek dobro da ima sveže krvi, da je uvek dobro da razmišljamo šta je to što smo postigli, šta je to što su dobri, a šta loši rezultati, u tome ne vidim ništa loše", rekao je Vučić.

Na pitanje da li, kada razmišlja o rekonstrukciji, tu uključuje i svoj rad, premijer je  odgovorio potvrdno, navodeći da su sve opcije uvek otvorene.

Kako je dodao, u aprilu će se sve videti, tada će se zbrajati rezultati, a da li će i on ostati na istom mestu, videće se tada, a to zavisi upravo od njega.

Vučić je rekao da ne misli da ostane na čelu stranke "100 godina", da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uveo dobar demokratski princip i da se u SNS-u ne biju za fotelje kao u nekim drugim strankama.

Upitan da prokomentariše izjavu lidera SPS-a Ivice Dačića koji je rekao da voli rekonstrukciju, premijer je rekao da "voli energiju, rad i da ne beži od toga". "Da, ja sam čovek koji voli takmičenje, žestok rad i da pokaže rezultate", zaključio je Vučić.

"Opozicija živi u devedesetim"

Premijer Vučić ponovio je da nije vreme za mitinge, ali je istakao da je to dozvoljeno sredstvo za izražavanje stavova, i tim povodom poručio opoziciji da su oni ti koji žive u devedesetim godinama.

Vučić je, kometarišući izjave opozicionih poslanika u parlamentu povodom eventualnog mitinga SNS-a, rekao da su oni ti koji žive u devedesetim, da ništa ne mogu da urade i da ne razumeju šta Srbija radi.

"Jedino što razumeju je da bi oni možda imali šansu ako bi se nešto vratilo u devedesete i da sebe zamisle da su Đinđić, a milionima milja su daleko od toga", rekao je Vučić i dodao da je upravo sadašnja opozicija organizovala mitinge sa sukobima.

Vučić, koji je i predsednik SNS-a, ponovio je da je članovima SNS-a poručio da nije vreme za miting već da treba da se radi, ali je istakao da je to dozvoljeno sredstvo za svakoga, ocenivši da bi "opozicija želela da ga zabrani".

"Da postoji jedan motiv za miting, to bi bilo zato da im pokažem da Srbija nije totalitarna zemlja pa da neko može da zabrani miting", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da razume članove svoje stranke koji žele da se obrane od napada, ali da je njegov posao da kao predsednik Vlade jednako brine o svim građanima.

"Verujem da će u SNS-u imati razumevanje za takve stavove", rekao je Vučić. On je naveo da je Srbija ušla u teške reforme, ali da radi dobar posao i da je postigla neočekivano dobre rezultate.

"Gasićemo preduzeća koja ne postoje"

Vučić je najavio da će Vlada Srbije sutra, prvi put uz pomoć Svetske banke, ugasiti preduzeća koja praktično više ne postoje.

"Dakle, konačno ćemo početi da stvari dovodimo na čistac i to je nešto što pozdravlja ceo svet", rekao je premijer.

Reforme su nešto što otvara vrata Srbiji na njenom evropskom putu, rekao je premijer, ne isključujući, međutim, mogućnost da će različite organizacije, kako je rekao, tražiti političke prepreke kojima će pokušati da našu zemlju sputaju na tom putu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво