Gašić: Mnogima smeta jaka Vojska

Ministar odbrane Bratislav Gašić smatra da su kontinuirani napadi na Vojsku, koji su počeli prošle godine posle majskih poplava, posledica toga što mnogima smeta jaka Vojska i uređena Srbija.

Mnogi bi voleli da sada mogu da komanduju Aleksandru Vučiću kako su od 2000. do 2012. komandovali pojedincima u Srbiji", rekao je Bratislav Gašić novinarima, prenosi Tanjug.

Ministar je naveo da bi ti želeli da budu gospodari Srbije, kao što su nekada bili i da njihov novac i tajkuni rukovode Srbijom, a da to ne bude jedna uređena i lepa zemlja za život.

Gašić je podsetio da je tokom prošlogodišnjih majskih poplava Vojska uvek bila uz svoj narod, da je to danas i na jugu Srbije iz istih razloga, da se ulaže u razvoj namenske industrije...

"Imali smo i vojnu paradu... Mnogi u svetu želeli su da Vojska Srbije ne postoji, jer su videli da je to uređen sistem", rekao je Gašić naglasivši da je Vojska pokazala koliko je uz svoj narod i sa svojim narodom.

Ministar odbrane Bratislav Gašić danas je bio na poligonu Nikinci kod Rume, gde su izvršena opitna gađanja iz modularnog višecevnog raketnog sistema "Morava", koji bi do kraja godine trebalo da uđe u operativnu upotrebu u Vojsku Srbije.

Gašić je istakao da se usvajanjem tog sistema Srbija svrstava među 17 država u svetu koje raspolažu savremenim naoružanjem tog tipa i dodao da očekuje da u ovoj godini počne i serijska prozivodnja tog sistema koji je jako važan i za izvoz.

Direktor Vojno-tehničkog instituta Zoran Rajić je objasnio da je taj raketni sistem izrađen za pet godina, što je svetski standard za osvajanje te vrste naoružanja.

Na poligonu Nikinci novinari su uz velike mere bezbednosti prisustvovali ispaljivanu raketa "Grad" i "Oganj" čime je raketni sistem "Morava" i zvanično prošao probna ispitivanja. 

Raketni sistem "Morava" namenjen je za neutralisanje borbenih sredstava komandnih mesta, baza, skladišta, aerodroma, lako oklopljenih ciljeva, a maksimalan domet je 35 kilometara sa raketama "Grad".

Raketni sistem je u potpunosti razvijen u Vojno-tehničkom institutu, a proizveden je u domaćim fabrikama – kruševačkom "14. oktobru", trsteničkoj "Prvoj petoletki", FAP-u iz Priboja.

U razvoj raketnog sistema "Morava" koji je trajao pet godina, uloženo je milion evra, pri čemu je razvijena i ispitana nova tehnologija izrade lansirnih cevi, dok je proizveden i novi navigacioni sistem koji radi autonomno bez korišćenja satelita.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи