Vujović nakratko napustio sednicu parlamenta

Poslanici Skupštine Srbije na novoj sednici raspravljali su o setu zakona koji se tiču poslovanja banaka. Pošto mu predsednica parlamenta nije dozvolila da polemiše sa poslanicima ukoliko nije dobio reč, ministar Dušan Vujović nakratko napustio sednicu.

18.30 - Poslanici su završili načelnu raspravu o setu bankarskih zakona, a pretres više od 260 amandmana počeće u ponedeljak.

14.20 - Dušan Vujović se vratio na sednicu parlametna. Objasnio je da je burno reagovao na rečenicu da Ministarstvo finansija uzima funkcije Agenciji za osiguranje depozita.

13.10 - Ministar Dušan Vujović izašao iz sale, pošto mu predsednica parlamenta Maja Gojković nije dozvolila da polemiše sa poslanicima.

12.40 - Predloženim izmenama zakona o NBS i bankama omogućava se preventivno delovanje u slučajevima problematičnih banaka, rekla je u parlamentu guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

10.05 - Počela rasprava o setu bankarskih zakona.

Dosadašnja raspravu o zakonskim predlozima o poslovanju banaka pala je u drugi plan, pošto je posle opomene predsednice Skupštine Maje Gojković, ministar finansija Dušan Vujović napustio salu.

Predsednica parlamenta Maja Gojković nije dozvolila Vujoviću da polemiše sa poslanicima ukoliko nije dobio reč, nakon čega je on izašao iz sale.

Gojković je Vujovića više puta upozorila da ne može sa mesta da dobacuje drugim poslanicima, već da mora da se javi za reč kao i svi ostali.

Ministar finansija je ušao u raspravu sa zamenikom šefa poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Jankom Veselinovićem, koji je obrazlagao neslaganje sa Predlogom zakona o osiguranju depozita.

"Ne može ministar da viče na poslanika u toku trajanja diskusije i da kaže da ne može to da sluša, to piše u poslovniku i molim vas nemojte mi dobacivati", poručila je predsednica skupštine.

Gojkivićeva nije dozvolila ni poslanicima SNS da komentarišu ponašanje ministra.

U međuvremenu se ministar vratio u salu. Objasnio je da je burno reagovao na rečenicu da Ministarstvo finansija uzima funkcije Agenciji za osiguranje depozita.

"Pročitajte rečenicu gde stoji da smo nešto uzeli", rekao je Vujović.

On je naveo da se pravo upravljanja prenosi samo tamo gde je akcionar Republika Srbija.

"Ako Ministarstvo finansija nema pravo da upravlja svojim akcijama, ja ne znam", rekao je Vujović.

Tabaković: Preventivno delovanje kod problematičnih banaka

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je u parlamentu da se predloženim izmenama zakona o NBS i o bankama omogućava preventivno delovanje u rešavanju pitanja problematičnih banaka i šire mere za njihovo restrukturiranje.

Obrazlažući ta dva zakonska predloga, Tabakovićeva je rekla da je osnovna namera da se očuva stabilnost finasijskog sistema i zaštite deponenti uz minimalne troškove za poreske obveznike.

Tabakovićeva je istakla da je trenutni okvir za rešavanje pitanja problematičnih banaka proizašao iz potreba da se ublaže posledice svetske finansijske krize, ali da se pokazalo da je pružao ograničene mogućnosti za restukturiranje banaka i nije pružao dovoljnu fleskibilnost.

Guverner NBS je dodala da se predloženim izmena omogućava pokretanje restrukturiranja i nad bankom kojoj nije oduzeta dozvola za rad, a predviđaju se i konkretni mehanizmi zaštite akcionara i poverilaca.

Tabakovićeva je istakla da je u fazi preventivnog delovanja i rane intervencije akcenat na pravovremenom odgovoru same banke, dok u fazi restukturiranja odgovornost prelazi na NBS.

Dodala je da NBS u saradnji sa Agencijom za osiguranje depozita i Ministarstvom finansija treba da preduzme mere koje će na najbolji način zaštiti finansijski sistem i obezbediti da posledice lošeg poslovanja u najvećoj mogućoj meri snose akcionari banke, a ako je potrebno i poverioci banka, a tek na kraju poreski obveznici.

Navela je da je jedan od mogućih scenarija i otvaranje stečaja ili likvidacija banke i istakla da su precizno utvrđeni uslovi kada banka ne može da nastavi poslovanje.

Tabakovićeva je rekla i da je u okiru postupka restrukturiranja predviđeno i osnivanje banke za posebne namene.

"Ukupna vrednost obaveza prenetih banci za posebne namene ne može preći ukupnu vrednost imovine koja je preneta ili obezbeđena iz drugih izvora", rekla je guvernerka NBS.

Na početku sednice šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić predložio je da se objedini rasprava o pet zakona koje je predložila Vlada Srbije, a posebno o dva koja je u skupštinsku proceduru uputila NBS, što je odbijeno.

"Svi ovi zakoni počinju da važe od 1. apirla ove godine i ne razumem potrebu vlade da poslanici nemaju dovoljno vremena da imamo kvalitetnu raspravu. Ne vidim kako su povezani predlozi koje je predložila vlada, koji su juče došli i oni NBS od pre 10 dana", rekao je Đurišić.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević ponovio je da je njegov stranački šef Zoran Živković, iako se prijavi za diskusiju, "suprotno dobroj demokratskoj praksi i Ustavu, sprečen da učestvuje".

Pavićević se pozvao na poslovnik Evropskog parlamenta, rekavši da se nada da će se i on i predsednica skupštine Maja Gojković "jednog dana kandidovati" u kojem može da se podnese žalbu u roku od dve nedelje, a žalba ima za posledicu prekid primene sankcije.

Gojkovićeva mu je odgovorila da nije u situaciji da primenjuje poslovnik Evropskog parlamenta.

Na dnevnom redu nove sednice su i Predlog zakona o dopuni Zakona o ministarstvima, Predlog zakona o osiguranju depozita, Predlog zakona o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o NBS, Predlog izmena i dopuna Zakona o bankama, Predlog zakona o Agenciji za osiguranje depozita i Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o javnim nabavkama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво