Miščevićeva: Ispunjena visoka očekivanja EK

Šefica tima za pregovore sa EU Tanja Miščević izjavila je da je po oceni Evropske komisije Srbija uspešno odgovorila na izazove i da se pripreme za otvaranje prvih poglavlja privode kraju.

Tanja Miščević je, nakon okončanog skrininga za poglavlje 22, koje se odnosi na regionalniu politiku, rekla novinarima da je EU od Srbije imala visoka očekivanja, a "da smo ih sva do jednog ispunili", javlja Tanjug.

Miščevićeva je objasnila da je reč o izuzetno važnom poglavlju koje se provlači kroz gotovo sva ostala, počevši od pravosuđa do poljoprivrede i životne sredine.

"Mi nemamo para da iz sopstvenog budžeta uskladimo sa evropskim standardima, ali očekujemo pomoć iz pristupnih, a posle i strukturnih fondova EU", navela je šefica pregovaračkog tima.

Miščevićeva je saopštila da su tehničke pripreme za otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine zakona i osnovnih prava, skoro gotove.

"Sve teče dobro i bićemo spremni vrlo brzo", rekla je Miščevićeva.

Upitana da prokomentariše inicijativu hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu da se u Srbija rezolucijom obaveže da se odrekne prava da sudi optuženima za ratne zločine koji su počinjeni van njene teritorije pre nego što se poglavlja 23 i 24 otvore, Miščevićeva je rekla da to neće uticati na tempo pregovora o pridruživanju.

"Evropski parlament je važna institucija, ali nema uticaja na tempo otvaranja poglavlja, jer o tome odlučuju Evropska komisija i Savet EU", rekla je šefica pregovaračkog tima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво