Dačić u martu u Prištini kao predsedavajući OEBS-a

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić posetio je Misiju OEBS-a u Beogradu i najavio da će u februaru posetiti i misije u Skoplju i Podgorici, a u martu i onu u Prištini.

Misija OEBS-a u Beogradu je prva koju je Ivica Dačić posetio u svojstvu predsedavajućeg te organizacije, a u skladu sa prethodnom najavom da će kao predsedavajući obići sve misije OEBS-a na Zapadnom Balkanu, javlja Tanjug.

Govoreći o poseti Misiji OEBS-a u Prištini, šef srpske diplomatije je istakao da ta poseta neće biti statusnog karaktera.

"Ja ću biti na čelu delegacije međunarodne organizacije OEBS i moja poseta neće imati nikakve veze sa statusnim pitanjem niti će značiti bilo kakvu promenu stava Srbije", izjavio je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Misije OEBS-a u Beogradu Peterom Burkhardom.

Dačić je izjavio da sporazum iz Minska o primirju u Ukrajini nije mrtav, ali da stanje na terenu često demantuje ono što se govori na sastancima ministara i predsednika.

"Mi insistiramo na prekidu vatre i ispunjavanju svih protokola iz Minska", rekao je Dačić povodom sporazuma koji je potpisan u septembru.

Ministar spoljnih poslova je najavio da će 7. februara u Minhenu biti sednica na kojoj će on i ministri spoljnih poslova Švajcarske i Nemačke, kao prethodni i sledeći predstavajući OEBS-u, razgovarati o stanju u Ukrajini i daljim koracima.

Dačić je rekao da su kršenja dogovora neprihvatljiva i osudio dejstva koja dovode do civilnih i drugih žrtava.

"Naša politika je deeskalacija sukoba", istakao je Dačić i pozvao sve strane da se u tom smislu "aktiviraju".

Dačić je ponovio da Srbija kao predsavajući ne želi da bude ni načijoj strani osim na strani principa.

Prioriteti Srbije za narednu godinu u skladu su sa ciljevima OEBS-a.

"To su jačanje nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava, vladavina prava, reforma bezbednosnog sektora, sloboda medija, izražavanja i okupljanja, prava manjina i borba protiv diskriminacije", istakao je Burkhard.

Burkhard je rekao da je sa Dačićem razgovarao o primeni mandata Misije OEBS-a i izrazio zadovoljstvo zbog toga što su mnogi od prioriteta koje je Srbija najavila kao predsedavajući te organizacije 2015. godine, teme svakodnevnog rada Misije u Beogradu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи