Čolaku: Slučaj "Trepče" rešavati pred sudom

Kosovski ministar za evropske integracije Bekim Čolaku smatra da pitanje imovine "Trepče" ne može biti rešavano u dijalogu, već pred međunarodnim sudom

Bekim Čolaku se zalaže da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude što pre formirana, ali bez zakonodavnih ovlašćenja i očekuje da će 9. februara u Briselu biti rešeno pitanje pravosuđa.

Imovinu Kosova, uključujući rudnike, niko ne može osporiti, ali sva potraživanja u vezi ulaganja i dugova mogu biti rešavana na Kosovu i pred međunarodnim sudom, rekao je Čolaku u intervjuu bečkom dnevniku Standard, prenosi Tanjug.

Dodaje da, posebno kad je reč o "Trepči", Kosovu ne duguje samo Srbija, već mnoge druge države, te navodi da su nerešenoj situaciji doprineli mnogi nesporazumi, ali da je kosovska vlada uspela da spreči gašenje tog preduzeća, pa Agencija za privatizaciju sada ima dovoljno vremena da pripremi privatizaciju.

Uprkos, kako kaže, namernim zastojima, Čolaku ne veruje da će biti problema prilikom formiranja Zajednice srpskih opština, ali ističe da je jasno kako će izgledali.

"Može se nazivati parlamentom, ali neće imati nikakve pravne efekte i nikada neće biti treći nivo vlasti, jer bi time naša država i naš Ustav bili minirani, što je potpuno neprihvatljivo", poručio je on.

Čolaku smatra da ZSO treba što pre da se formira, dodajući da su obe strane predale svoje predloge i da treba da se sastanu kako bi se izradio odgovarajući nacrt.

Na severu su, dodao je, "paralelne organizacije" potpuno nepotrebne jer da nemaju nikakvu ulogu, a ukoliko dođe do odlaganja u integrisanju pravosudnih institucija severa pitanje je šta će Euleks učiniti, s obzirom na to da je jedan od glavnih zadataka te misije da se primeni sporazum iz Brisela.

"Rasformiranje paralelnih struktura stvara mogućnost da Euleks na normalan način radi na severu. Moje očekivanje je da će poglavlje o pravosuđu biti rešeno prilikom prvog sastanka u dijalogu 9. februara i da će odmah biti primenjeno. Postoje zgrade, zna se kako zaposliti ljude. Na licu mesta je sve spremno", rekao je Čolaku.

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prema njegovim rečima, Priština očekuje pred kraj proleća, u aprilu ili maju, a veliki problem za vlast u Prištini, dodaje, predstavlja ilegalna migracija.

Priština namerava da preduzme korake u sprečavanju ilegalnog napuštanja zemlje, tvrdi Čolaku, kaže da to nije jednostavno i od Srbije očekuje tešnju saradnju, jer "većina ljudi preko Srbije ide dalje u države EU".

Čolaku očekuje viznu liberalizaciju do kraja godine, navodi da bi građani Kosova bili vrlo razočarani ako odluka o tome izostane, a kad je reč o specijalnom sudu za ratne zločine navodi da se razgovori trenutno vode u vladi, skupštini i u kancelariji predsednice, te da očekuje da će pravni okvir biti donet u narednim nedeljama.

Taj sud će, zaključio je, pomoći Kosovu da poboljša svoj međunarodni imidž, jer je "suočeno sa stravičnim optužbama".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво