Obnovljena Zelena poslanička grupa

Centar modernih veština, Beogradski fond za političku izuzetnost uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju obnovili su rad neformalne Zelene poslaničke grupe u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Srbije. Pozivu se odazvalo 25 poslanika iz različitih političkih stranaka, a nakon prvog neformalnog sastanka potpisali su povelju.

Neformalna Zelena poslanička grupa formirana i u ovom skupštinskom sazivu i činiće je 25 članova različitih stranaka, sa čvrstim stavom da onaj ko čini zločin nad životnom sredinom mora da bude sankcionisan, prenosi Tanjug.

Neformalnu Zelenu poslaničku grupu čine narodni predstavnici koji imaju veći senzibilitet za ekologiju i koji su posvećeni temama zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Članovi grupe radiće na ponovnom formiranju Fonda za zaštitu životne sredine, pokretanju akcija podizanja vetrozaštitnih pojaseva, formiranju Agencije za otpad i uvođenju tema zaštite životne sredine u okviru građanskog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama.

Jedan od predloga bio je i da se razmotri inicijativa za formiranje samostalnog ministarstva za ekologiju.

Na sastanku je potpisana povelju o zaštiti životne sredine kojom se poslanici obavezuju da će pokretati inicijative na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou u vezi sa zaštitom i unapređenjem zaštite životne sredine i promovisati principe održivog razvoja.

Jedan od članova grupe iz SPS-a Dejan Radenković rekao je novinarima po završetku sastanka da je za Srbiju vrlo bitno poglavlje 27 u pregovorima sa Evoprkom unijom.

"Ključna stvar sa ovog sastanka je to da onaj ko čini zločin nad životnom sredinom mora da bude sankcionisan. To će biti naša uloga, uloga parlaemntaraca u svemu ovome, molimo medije da prate naš rad", rekao je Radenković.

On je dodao da poslanici moraju da budu ambasadori životne sredine i da prikažu i široj javnosti šta i kako treba da se radi i da im ujedno budu primer.

Istakao je da Zelena poslanička grupa čini dvadeseta poslanika i da očekuje da se taj broj poveća, a da su vrata otvorena za sve koji mogu i žele da pomognu.

Nosioci tog projekta su Beogradski centar za političku izuzetnost i Centar modernih veština, a funkcioniše po ugledu na Žensku političku mrežu Skupštine Srbije.

Članovi Zelene poslaničke grupe su Dijana Vukomanović, Srđan Dragojević, Katarina Rakić, Ivan Karić, Gordana Čomić, Elvira Kovač, Dejan Radenković, Janko Veselinović…

Poslanici iz različitih poslaničkih grupa aktivno rade na promociji i prihvatanju evropskih standarada i normi, piše na sajtu te neformalne poslaničke grupe, a njen cilj je da teme zaštite životne sredine i održivog razvoja dobiju prioritet i nađu se u fokusu prilikom odlučivanja i istovremeno dokazuje da oblast životne sredine ne poznaje političke boje i granice.

Neformalna Zelena poslanička grupa osnovana je u novembru 2009. godine, njen rad je prvi put obnovljen u januaru 2013. godine i članstvo u grupi je dobrovoljno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво