Priština, dan posle nereda

U neredima i nasilju koje je pogodilo Prištinu, povređeno je 170 policajaca i demonstranata. Dan posle demonstracija, u Vladi nisu raspravljali o ministru Aleksandru Jablanoviću, čiju ostavku traži opozicija. Kosovski premijer kaže da je na Jablanoviću kako će postupiti, a opozicija najavljuje nove proteste.

Prepucavanje prištinskih vlasti i opozicije je nastavljeno, ali na mirnijoj pozornici od ulice.

Protesti su imali za cilj uvođenje anarhije i bezvlašća, tvrde u kosovskoj vladi, dok u opoziciji kažu i da Vlada guši nezavisno mišljenje i tera na proteste.

Osim zgrade Vlade koja čeka na renoviranje, trgovi i ulice u centru Prištine su očišćeni kao da nereda nije bilo. Ostaju dva pitanja koja su otvorena. Da li će ministar za povratak Aleksandar Jablanović pod pritiskom podneti ostavku i, ako to ne učini, kada će u Prištini biti organizovani novi protesti.

Na današnjoj sednici Vlade u Prištini o Jablanoviću i njegovoj sudbini nije bilo reči.

"Na subotnje proteste građani su pozvani da protestuju za 'Trepču' i smenu ministra zbog jedne njegove neodmerene izjave zbog koje se izvinio, a sa čime se mi nismo složili. Protesti su predstavljali jasan dokaz da je njihov cilj nasilje i dolazak silom na vlast i da im je cilj bio da isprovociraju situaciju", kaže kosovski premijer Isa Mustafa.

"Jablanovićeva ostavka tiče se dostojanstva većinskog naroda na Kosovu. Ne može tako, da se ljudi vređaju i da se ne snosi politička konsekvenca za to. A 'Trepča' – nedopustivo je da mi saznajemo od Aleksandra Vučića šta se dešava na Kosovu sa 'Trepčom'", kaže Ilir Deda iz Pokreta "Samoopredeljenje".

U Pokretu "Samoopredeljenje" su uvereni da će ministar Jablanović, pre ili kasnije, podneti ostavku. Srpski predstavnici u Vladi Kosova i Skupštini ne misle tako.

"Što se tiče učešća Jablanovića, imamo stav kao što imamo i prema svim ostalim srpskim predstavnicima u Vladi i Skupštini, tu se ništa nije promenilo i mi svoj stav prema tom pitanju nećemo promeniti", kaže Branimir Stojanović, potpredsednik kosovske vlade.

Potpredsednica srpske vlade Zorana Mihajlović kaže da Srbija neće odustati od "Trepče".

"Srbija svakako neće odustati od 'Trepče' i srpska vlada je pokazala svojom politikom naročito u prethodnih godinu dana – da smo mi zaista faktor stabilnosti u celom regionu i u smislu toga da poštujemo naše dogovore", rekla je ministarka Mihajlović. 

Organizatori protesta u Prištini kažu da će u narednih 48 sati obavestiti javnost o datumu novog okupljanja ako ministar Jablanović ne podnese ostavku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи