Mustafa: "Trepču" ne mogu da brane oni koji ruše Prištinu

Kosovski premijer Isa Mustafa kaže da se "Trepča" ne može braniti nasiljem i da ne mogu da je brane oni koji uništavaju Prištini. "Samoopredeljenje" najavljuje nastavak protesta.

Kosovski premijer je na sednici vlade povodom jučerašnjih nasilnih antivladinih protesta u Prištini ocenio da je napad opozicije na policiju je napad na državu i institucije, prenosi Tanjug.

"'Trepča' se ne brani nasiljem. Trepča je zaštićena zakonom od strane skupštine i rudara. 'Trepča' se ne može braniti od onih koji uništavaju Prištinu.  Protesti su od glave do pete bili političke prirode", rekao je Mustafa, naglasivši da političke partije koje su učestvovale u protestima pokušavaju nasilno da dođu na vlast, prenose prištinski mediji.

On je izrazio žaljenje zbog povređenih tokom sukoba i pozdravio napore policije da zaštiti javnu imovinu.

Ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni je rekao da je prvo kršenje zakona bilo to što organizatori nisu prijavili protest.

On smatra da je policija pokazala profesionalizam u suočavanju sa demonstrantima, koji su u sukobima koristili tvrde predmete koji mogli biti smrtnonosni.

Prema Hisenijevim podacima, u jučerašnjim sukobima sa demonstrantima povređena su 92 policajca, od kojih dvojica teško.

Kurti: Nastavljamo proteste

Lider pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti najavio je da će protesti u Prištini biti nastavljeni za nekoliko dana, sve do smene srpskog ministra Aleksandra Jablanovića i povratka u kosovsku skupštinu Zakona o javnim preduzećima.

Nastavak protesta podržavaju i druge dve opozicione patije, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo.Lider pokreta "Samooprerdeljenje" Aljbin Kurti rekao je da je pitanje dana kada će biti održani novi protesti sa istim zahtevima, javlja dopisnik RTS-a.

Dodao je da neće ni tražiti dozvolu za njihovo organizovanje jer mu, kako je rekao, pravo na okupljanje garantuje Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

"Protesti će se nastaviti sa istim zahtevima, a pitanje je dana kada će biti održani sledeći protesti koji predstavljaju demokratiju i Republiku na trgovima, što nam se nepravedno i podlo brani", rekao je Kurti na konferenciji za medije na kojoj je izneo verziju "Samoopredeljenja" o šestočasovnim protestima u Prištini.

"Nismo za smenu Jablanovića zbog toga što je on Srbin već zbog toga što je svojim stavovima u kojima negira masakre na Kosovu i što je đakovačke majke nazvao 'divljacima'. Mi ćemo i dalje imati dva ista zahteva", dodao je Kurti.

Poslanik Visar Imeri je optužio policiju za preterano nasilje, jer je koristila i gumene metke. Prema njegovim rečima, od tih metaka su neki demonstranti ranjeni.

"Nisu prestali sa napadima do 18 časova kada su protesti završeni. Bilo je podlog prebijanja, a šest policajaca je zverski tuklo jednu osobu", rekao je Imeri i dodao da je plan policije bio da rasturi proteste po političkom naređenju.

Kancelarija EU na Kosovu izrazila je zabrinutost zbog protesta koji su u utorak održani u Prištini, navodeći da oni predstavljaju poruku institucijama da se probude.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво