Usvojene izmene vojnih zakona

Poslanici Skupštine Srbije izglasali izmene zakona o Vojsci Srbije i odbrani. Parlament prethodno pretresao oko 70 amandmana. Raspravu obeležila polemika o incidentu tokom Parade ponosa kada je pretučen brat premijera Andrej Vučić i o tome ko je služio vojsku.

18.30 - Velikom većinom glasova parlament usvojio izmene zakona o odbrani i Vojsci Srbije.

18.00 - Počelo glasanje o amandmanima na izmene vojnih zakona.

16.05 - Skupština Srbije završila raspravu o amandmanima

13.15 - Poslanici raspravljaju o incidentu na Paradi ponosa.

10.00 - Počela sednica Skupštine na kojoj se raspravlja o predloženim amandmanima.

Izmenama Zakona o odbrani vraća se vojno pravobranilaštvo i definiše jasan status vojnih ustanova, uvode se i definišu poslovi inspektorata u okviru Ministarstva odbrane.

U delatnostima logističke podrške VS predviđena je mogućnost da određene vojne ustanove steknu status pravnog lica, koje bi radile za potrebe sistema odbrane i vojske, a u delu slobodnih kapaciteta poslovale na tržištu, čime će značajno rasteretiti troškove budžeta.

Izmenama Zakona predviđena je i zaštita imovinskih interesa tako što se predlaže formiranje Vojnog pravobranilaštva u sastavu Ministarstva odbrane za poslove koje je do sada obavljala Direkcija za imovinsko pravne poslove na osnovu rešenja javnog pravobranioca.

Vraća se naziv ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana i preciznije uređuju specifičnosti vojne službe koje obuhvataju letačku, padobransku i ronilačku službu.

Izmenama Zakona o Vojsci Srbije uređuje se položaj i nadležnost VS, definiše organizacija, sastav i načela službi u vojsci, specifična vojna služba i služba pod otežanim uslovima, komandovanje i rukovođenje vojskom, kao i činovi, simboli i obeležja, vojni praznici, nazivi jedinica i ustanova, verska služba, odgovornost za štetu Vojska, demokratska i civilna kontrola, javnost rada.

Izmene zakona preciznije uređuju nadležnosti Generalštaba u komandovanju i rukovođenju VS, obuhvataju i raspoređivanje oficira do čina kapetana, podoficira i profesionalnih vojnika.

Polemika o incidentima tokom Parade ponosa

Tokom rasprave o amandmanima, poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da je ta stranka tražila izveštaje MUP-a i Ministarstva odbrane vezane za incidente na Paradi i da su izveštaj od MUP-a dobili, ali ne i od Ministarstva odbrane, prenosi Beta.

On je podsetio da Ministarstvo odbrane skupštinskom Odboru za kontrolu službi bezbednosti već šest meseci nije podnelo izveštaj o radu i istakao da vladajuća koalicija čini sve da umanji kontrolnu ulogu parlamenta.

Đurišić je naveo da je loša praksa to što je predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti iz vladajuće koalicije.

Na to je reagovao poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović koji je istakao da Đurišić ima "kratko pamećenje" jer je u vreme vlasti bivše stranke Marka Đurišića, Demokratske stranke, na čelu tog odbora takođe bio predstavnik vladajuće koalicije.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović je rekao da prethodna vlast nikada nije razmatrala izveštaje Saše Jankovića i ocenio da Janković uopšte nije nezavisan u svom radu.

On je dodao da je prethodna vlast prisluškivala građane, ali da tada niko nije reagovao na to, pa ni Janković.

Polemika je zatim krenula o tome ko je je služio vojsku, a ko nije.

Odgovarajući da kritike poslanika DS-a Dragana Šutanovca ministar odbrane Bratislav Gašić upitao je Šutanovca, da li želi da ga uplaši time što mu se "unosi u lice" i viče i da li želi da ga možda uplaši Sašom Jankovićem.

"Ja odlično znam ko sam i šta sam i ponosan sam što sam vitez od čarapanije", rekao je Gašić i naveo da bi mogao Šutanovca da nazove "baronom od Mirijeva", ali da neće.

Izmenama se predlaže, pored ostalog, racionalnije korišćenje i raspolaganje vojnom imovinom, vraćanje naziva ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana, a predviđena je i mogućnost da određene vojne ustanove steknu status pravnog lica, prenosi Tanjug.

Poslanici različitih stranaka predlažu da se ta dva zakona poprave između ostalog i time što će se reč komandanti zameniti rečju starešine, da predsednik Republike i Vlada imaju pravo da u određenim slučajevima nalože da se izvrši inspekcijski nazor, ali i da se reči ratno vazduhoplovstvo zamene rečju vazduhoplovstvo.

Poslanici predlažu i da Ministarstvo odbrane donese obavezujući kodeks vojne etike koji bi afirmisao dužnosti i opredeljenja pripadnika Vojske Srbije u vršenju službe u zemlji i inostranstvu, kao i primenu rodne ravnopravnosti, tako što će svi izrazi koji se u zakonu o VS koriste za fizička lica u muškom rodu obuhvatiti sve izraze u ženskom rodu.

Preciziraju i uslove za primenu odredbe za odlazak u penziju, tako da profesionalno vojno lice u službi u VS mora da provede neprekidno najmanje 20 godina u efektivnom stažu osiguranja.

Cilj izmena zakona o odbrani je, prema rečima resornog ministra odbrane Bratislava Gašića, da se otklone uočeni nedostaci i reše pravni problemi u obezbđivanju funkcionisanja sistema odbrane, a kada je reč o rešenjima za VS, uređuje se organizacija i sastav vojske, način pripremanja i donošenja akta o organizaciji na stretegijskom, operativnom i taktičkom nivou komandovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво