Nikolić: Ova godina je prelomna

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je ova godina prelomna i poslednja u kojoj je zemlja imala velike probleme. Ovo je prva godina od onih u kojoj se nadamo da posle toga dolazi dobro, pošto je to naša obaveza i to smo obećali, poručuje Nikolić.

Nikolić je, u intervjuu za Regionalnu televiziju Kraljevo, ocenio da u Srbiji ima manje potresa od nekih bogatih zemalja u kojima Vlade čak padaju zbog nečega što bi u Srbiji sa osmehom posmatrali, naviknuti na velike tegobe i muke, prenosi Fonet.

Ovo je izvanredan spoj poverenja građana i Vlade, koja je odlučna da opravda to poverenje, rekao je predsednik Srbije i dodao da će Vlada imati svu njegovu podršku, a ukoliko ne bude uspeha, "sigurno se neće izvlačiti, jer tu onda, kako kaže, za njega više ne bi bilo mesta".

Povodom međunarodne pozicije Srbije, Nikolić je istakao da "mudrošću i otvorenim i jasnim stavom možemo da zaustavimo svaki pokušaj i Istoka i Zapada da nas privlači sebi i utiče na nas, kako bi ih slepo slušali".

"Tačno je da želimo da budemo u Evropskoj uniji, ali ja sam blagovremeno upozorio na ono što je novi sastav Evropske komisije rigorozno najavio, a to je da nećemo biti član dok potpuno ne rešimo pitanje Kosova i Metohije i da, kad postanemo, više nećemo moći da imamo ovakve odnose sa Rusijom", napomenuo je Nikolić.

Nikolić u tom slučaju očekuje da ni Rusija više neće ovako blagonaklono da gleda na Srbiju, kao na zemlju koja može u Rusiju da izveze mnogo toga, da dobije gas za koji duguje godinama, jer postajemo član EU.

Ipak, "mi ne možemo da odustanemo od EU", naglasio je Nikolić, "pošto smo njom okruženi i nikakvu direktnu vezu sa Rusijiom nemamo, jer da imamo, mi bismo sad imali 'Južni tok'".

"Da bi stigao do Srbije, gasovod mora da prođe kroz EU i ukoliko ona to ne želi, gotovo je, ma koliko da je dotle uloženo", objasnio je Nikolić.

"EU uvela sankcije sama sebi"

Osvrćući se na odnose Rusije i EU, Nikolić je konstatovao da su zemlje Unije uvele sankcije same sebi, jer njihovi proizvođači više nemaju ogromno tržište Ruske federacije.

To je igra živaca, smatra Nikolić, koji ne bi voleo da niko pobedi, jer bi taj koji izgubi, ostao večito nezadovoljan.

Povodom predsedavanja Srbije OEBS-u, predsednik Srbije je rekao da bi voleo da "pokažemo i jednoj i drugoj strani da postoje druga rešenja i da pokušamo da pridobijemo sve za rešenje koje bismo im predložili".

Aludirajući na ukrajinsku krizu, Nikolić je objasnio da bi to bilo rešenje sa terena, jer sa bolnim iskustvom, koje nažalost imamo, mogli bismo dragoceno da doprinesemo rešenju.

Po pitanju Kosova, Nikolić je rekao da niko još nije definisao suštinsku autonomiju, tako da to prihvate svi su svetu.

"Ipak, definicija Ustava omogućava da se donese ustavni zakon o autonomiji, u koji bi moglo da se uklopi sve do sada dogovoreno", smatra Nikolić.

Prema njegovim rečima, imamo pravo da autonomiji prepustimo veliki deo nadležnosti, kao što je prepušteno Vojvodini i lokalnim samoupravama.

"Platforma posle nove runde pregovora sa Prištinom"

Vlada do sada nije ušla u to, jer se nije znalo šta će biti konačno rešenje, objasnio je Nikolić, ali "Vučić i ja smo se dogovorili da na tome radim i da to bude aktuelno odmah posle novog sastanka sa Albancima u Briselu, gde će učestvovati novi ljudi".

Tada ćemo videti šta će biti na stolu, šta EU traži, a ja bih posle toga pripremio platformu i posle je dao Vladi na korišćenje, najavio je Nikolić.

Kako je istakao, mnogi napadaju delove Ustava, ali dirati u preambulu u kojoj se kaže da je Kosovo deo Srbije, to se niko ne bi usudio, niti bi se usudio da to iznese na referendum.

Meni je nezamislivo da bi građani Srbije većinom odlučili da Kosovo i Metohija više ne bude deo zemlje, ni pod najvećom silom ili razorenom zemljom, naglasio je Nikolić.

"Ukoliko EU inasistira da se Poglavlje 35 otvori prvo i ako se, kao uslov za završetak tog poglavlja postavi dogovor sa Albancima o budućem uređenju, što bi za nas bio znak da potpišemo ugovor sa državom koju priznajemo, onda će nas potpuno zaustaviti", napomenuo je Nikolić.

Ipak, ja se nadam da neće, iako je, prema rečima Nikolića, očigledno iz izjava komesara za dobrosusedstvo da ta misao dominira u EU i da je to poslednji pokušaj pritiska na Srbiju da prihvati neprihvatljivo, da bi ostvarila nešto što je prihvatljivo.

"Otklonjeni nesporazumi sa ambasadorima"

Strani ambasadori bi trebalo da znaju šta je mera i gde im je mesto, ocenio je Nikolić, ali je konstatovao da su otklonjeni nesporazumi između predsednika Vlade i ambasadora EU, kao i SAD pre toga.

Ambasadori moraju da shvate da na taj način ne mogu da ostvare uticaj na one koji vode državu, jer su još na vlasti oni koji brinu šta narod misli, a ne predstavnici jedne ili druge države, objasnio je Nikolić.

Povodom napisa u medijima, Nikolić se zapitao zašto predsednika napadaju novine koje se finansiraju iz budžeta i smatra da je potrebno utvrditi šta je motiv.

Pojedinom centrima moći očigledno ova Vlada ne odgovara i zato žele da razdvoje Vučića i mene i tako nas oslabe, a onda da krenu u rušenje Vlade, rekao je Nikolić i dodao da veruje da postoje službe koje brinu o tome ko destabilizuje državu.

Nikolić je zaključio da svoj posao radi najbolje što može i da nigde nije video zamerku na ono što radi, kao i da niko nije komentarisao ono što je zaista učinio, već se komentarišu besmislice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво