Читај ми!

Neredi u Prištini, više desetina povređeno

U petočasovnim neredima u centru Prištine više desetina ljudi je povređeno, od kojih su većina policajci. Četrdeset i jedna osoba je privedena. Aktivisti pokreta Samoopredeljenje kamenicama zasipali policiju, koja ih je rasterivala vodenim topovima. Povređen jedan od lidera Samoopredeljenja Visar Imeri. Nakratko priveden gradonačelnik Prištine.

23.17 - Konačan bilans nereda u Prištini: Povređena 72 policajca, uhapšeno oko 160 demonstranata. 

19.15 – Situacija u Prištini se smirila. Komunalne službe čiste grad, javlja Fonet.

19.00 – Iz prištinskog Urgentnog centra saopšteno da je povređeno 45 policajaca i 29 demonstranata i da njihovi životi nisu u opasnosti.

18.20 – Tokom protesta privedena je 41 osoba, od kojih devet ostaje u pritvoru od 30 dana. Povređeno je 86 policajaca, rečeno na zajedničkoj konferenciji za medije državnog tužioca i generalnog direktora policije, prenosi Beta.

17.30 – Policija napadnuta kamenicama, Molotovljevim koktelima i gvozdenim šipkama. Vlada neće pokleknuti pred ultimatumima ni tolerisati nasilje, rekao kosovski premijer Isa Mustafa. Zamenik premijera Hašim Tači kaže da opozicija nasiljem pokušava da preuzme vlast.

17.00 – Sukobi na prištinskim ulicama i dalje traju.

16.30 – Policija potisnula demonstrante prema zgradi rektorata Prištinskog univerziteta. Na policiju tokom nereda bacani i bajoneti, javlja prištinski Indeksonlajn.

15.30 – Povređeno više od 30 policajaca. Uhapšeno 27 demonstranata, saopštila kosovska policija. 

15.07 – Policija privela gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija, jednog od lidera pokreta Samoopredeljenje, javljaju prištinski mediji. Ahmeti je posle pola sata pušten.

14.55 – Pristalice pokreta Samoopredeljenje bacaju Molotovljeve koktele na policiju. Lider tog pokreta Aljbin Kurti i grupa aktivista sklonili su se u zgradu pozorišta. Broj uhapšenih raste.

14.35 – Demonstranti ponovo napali novinare u Prištini. Na meti aktivista Samoopredeljenja bili su novinari prištinskog dnevnika Ekspres.

14.15 – Kosovska policija vodenim topovima pokušava da rastera demonstrante. Lokalni mediji tvrde da je povređeno tridesetak policajaca. 

Ulice u Prištini bile su poprište žestokog sukoba demonstranata i policije, koja je na kamenice uzvraćala suzavcem i vodenim topovima. Uhapšeno je više desetina osoba, od kojih je devetoro zadržano u jednomesečnom pritvoru. Nakratko je bio priveden i gradonačelnik Špend Ahmeti.

Kosovski državni tužilac Sulj Hodža rekao je da je tokom današnjeg protesta u Prištini privedena 41 osoba, od kojih, prema odluci suda, devet ostaje u pritvoru od 30 dana.

Generalni direktor kosovske policije Špend Madžuni je na zajedničkoj konferenciji za medije s državnim tužiocem rekao da je tokom današnjeg protesta povređeno 86 policajaca.

S druge strane, direktor Urgentnog centra Basri Lenjani izneo je drugačije podatke. Naveo je da je tokom sukoba povređeno 45 policajaca i 29 demonstranata i da njihovi životi nisu u opasnosti.

To su bili najveći neredi od 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Demonstracije je organizovala opozicija sa zahtevom za smenu ministra prištinske vlade Aleksandra Jablanovića.

Neredi su počeli kada je kosovska policija oko 13 časova bacila suzavac kako bi udaljila učesnike protesta u centru Prištine koji su kamenicama gađali pripadnike specijalnih jedinica policije, prenosi Beta.

Incident se dogodio nakon što je predstavnik Samoopredeljenja Dardan Mulićaj postavio ultimatum policiji da za 15 minuta ukloni barikade postavljene ispred zgrade Vlade Kosova.

Mulićaj je najpre optužio policiju Kosova da je oduzela ozvučenje učesnicima protesta, zaustavila autobuse sa demonstrantima i uhapsila jednog prevoznika iz Peći. Dodao je da opozicija organizuje miran protest i da policija nije potrebna.

"(Ministar Aleksandar) Jablanović je majke Đakovice nazvao divljacima. Stavljamo do znanja Vladi, policiji Kosova, da mi nismo divljaci i da nije potrebno toliko obezbeđenje. Tražimo da 'Trepča' hitno postane javno preduzeće", rekao je Mulićaj.

Demonstranti, koje je predvodio opozicioni pokret Samoopredeljenje, tražili su ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da "Trepča" hitno postane javno preduzeće, čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova.

Sanije Beriša, majka nestalog dečaka iz Đakovice, pričala je o uvredama koje je na račun majki Đakovice navodno izrekao Jablanović.

Jablanović je rekao da nije vređao majke Đakovice, već da je divljacima nazvao one koji su kamenicama sprečili raseljene Srbe iz Đakovice da obiđu svoje domove na Badnje veče.

Šefica poslaničke grupe opozicione Inicijative za Kosovo Valjdete Bajrami rekla je da ministar Jablanović za premijera zapravo ima Aleksandra Vučića i da zato premijer Kosova Isa Mustafa ne može da ga smeni.

"Mustafa treba da podnese ostavku jer je to spas za Kosovo", rekla je Valjdete Bajrami i dodala da je kosovski premijer formirao glomaznu vladu, sa mnogo članova i političkih zvaničnika.

Ona je zatražila da se hitno razgovara o zakonu o javnim preduzećima i rekla da je on povučen iz skupštinske procedure jer će se o njemu razgovarati u Briselu, na sastanku delegacija Kosova i Srbije.

Predstavnica opozicione Alijanse za budućnost Kosova Donika Kataj Buljupi podržala je zahtev Samoopredeljenja da Jablanović podnese ostavku i zatražila da se hitno razmatra zakon o javnim preduzećima.

Mustafa i Tači: Cilj protesta rušenje Vlade

Kosovski premijer Isa Mustafa i njegov zamenik i ministar spoljnih poslova Hašim Tači na vanrednoj konferenciji za medije ocenili su da je rušenje Vlade bilo cilj današnjih demonstracija koje i dalje traju u Prištini.

"Vlada izražava žaljenje zbog svih koji su povređeni tokom protesta. Ona osuđuje političko podstrekavanje i nasilje nad javnim institucijama, građanima, privatnom svojinom i Policijom Kosova", rekao je Mustafa.

Ocenio je i da su demonstracije nanele izuzetnu štetu Kosovu. "Vlada Kosova takođe ocenjuje da protest ne treba koristiti za ostvarivanje ambicija za vlast, pošto se vlast dobija jedino slobodnim glasom građana Kosova, a ne nasiljem", naglasio je Mustafa.

Zamenik premijera Hašim Tači rekao je da protest nije bila volja građana već tri političke partije koje nasiljem žele da uzmu vlast.

Policija se na rubu centra Prištine, iako u manjem obimu, sukobljava sa demonstrantima, od kojih je većina, koliko se može proceniti, bila mlađa od 25 godina.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво