Srbija će podržati Rusiju u Savetu Evrope

Šefica delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Aleksandra Đurović najavila je da će poslanici iz Srbije podržati akreditive članova ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, koji su osporeni zbog krize u Ukrajini.

Aleksandra Đurović je rekla za agenciju Beta da su članovi delegacije i u aprilu dobili instrukciju da glasaju "za".

"Verujem da će ovoga puta svi poslušati i podržati stav da se ruskim delegatima potvrde akreditivi i pravo glasa", rekla je Đurovićeva.

Članovi sprske delegacije bi, kako je rekla, isto glasali i da je u pitanju delegacija neke druge zemlje, s obzirom na to da je reč o izabranim predstavnicima građana.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) u aprilu je usvojila rezoluciju kojom se ruskoj delegaciji do kraja 2014. uskraćuje pravo glasa, a poslanici iz Srbije tada su različito glasali: tri glasa "za", tri protiv i jedan uzdržan. 

Na početku redovnog zimskog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu juče su ponovo osporeni akreditivi članova ruske delegacije zbog Ukrajine, a Parlamentarna skupština sutra će doneti konačnu odluku usvajanjem rezolucije na osnovu izveštaja Nadzornog odbora.

Đurovićeva je za Betu rekla da je Nacrt rezolucije još u izradu i da će "javnost sutra, na dan glasanja upoznati sa njegovim sadržajem". 

"Očekujem da će i drugi poslanici podržati jedan takav pristup, da se ne uskraćuju prava članovima ruske delegacije, jer to je stav kojim se podržava nastavak dogovora – bez jedne strane ne može se postići rezultati u daljem dijalogu", istakla je Aleksandra Đurović.

Član srpske delegacije u PSSE Aleksandar Senić, iz Socijaldemokratske stranke, rekao je za agenciju Beta da će glasati za potvrđivanje akreditiva i prava glasa poslanika iz Rusije u Parlamentu Saveta Evrope.

Poslanica Demokratske stranke Nataša Vučković očekuje i da će se Rezolucijom o kojoj se sutra izjašnjava Parlamentarna skupština predvideti uslovno podržavanje mandata članovim delegacije Rusije.

"Očekujem da će se podržati njihovi akreditivi, ali uz uslov da se u narednim mesecima prati razvoj događaja u Ukrajini. Ukoliko članovi ruske delegacije ne budu sarađivali, verujem da će se poštravati mere prema njima", rekla je za agenciju Beta Nataša Vučković.

Član ruske delegacije Aleksej Puškov rekao je juče da će ta delegacija otići sa zasedanja Parlamentarne skupštine ako sankcije budu obnovljene, prenela je agencija Tas.

Članovi PSSE sutra će moći da glasaju za jednu od tri opcije: da ratifikuju akreditive, da ih ne ratifikuju ili da ih ratifikuju "uz lišavanje ili suspendovanje nekih prava učestvovanja ili predstavljanja članova delegacija u vezi sa aktivnostima Skupštine i njenih tela".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара