Читај ми!

Selaković: Verujem da Hrvatska neće blokirati put Srbije u EU

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković kaže da je uveren da će Hrvatska voditi dobrosusedsku politiku i da neće blokirati Srbiju na njenom evropskom putu. Izmene Zakona o izvršenju do polovine ove godine, najavljuje Selaković.

Odgovarajući na pitanja novinara da li očekuje od hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu da blokiraju otvaranje poglavlja 23, Nikola Selaković je rekao da ipak veruje da će Hrvatska voditi politku stabilnosti u regionu, prenosi Tanjug.

Ministar je dodao i da veruje u ono što je godinama unazad zvanični vrh te zemlje govorio, a to je da neće blokirati Srbiju na njenom putu ka EU.

Istakao je da Srbija ima jasnu spoljnopolitičku platformu i da je neko ko se najviše zalaže za mir i stabilnost u regionu. Dodao je da će Srbija nastaviti da se još jače zalaže za to i da sprovodi identičnu politiku koja može da naiđe samo na odobravanje.

Ministar Selaković je zadovoljan jer pravosuđe danas počinje opet da funkcioniše.

"Izražavam zadovoljstvo kao i svaki građanin Srbije time što se pravosuđe vraća u neku normalu i počinje opet da funkcioniše", rekao je Selaković i ocenio da je dobro što je pronađeno zajedničko rešenje.

Na pitanje da li je ranije moglo da se dođe do rešenje za prekid štrajka advokata, Selaković je rekao da veruje da bi do toga došlo ranije da je to bilo moguće.

Naveo je da je pokazan demokratski kapacitet jer se do rešenja došlo isključivo razgovorom i dijalogom, uvažavajući različitosti i stavove, ali na prvom mestu čuvajući interes građana Srbije.

Ministar pravde je ocenio da je sada potrebno nadoknaditi sve što je propušteno, odnosno nastaviti suđenja, te da to neće biti ni lak ni jednostavan proces i da će samo zajedničkim delovanjem i sudija i tužilaca i advokata moći da se nadoknadi sve što je odloženo.

Upitan da li je izvučena neka pouka iz štrajka advokata, Selaković je rekao da su se svi obavezali da dijalogom i razgovorom dođe do kvalitetnijih rešenja budućeg zakonskog okvira za funkcionisanje pravosuđa.

Povodom zahteva advokata da podnese ostavku, Selaković je rekao da je kao ministar u vladi svakako podvrgnut i političkoj odgovornosti.

Izmene Zakona o izvršenju do polovine godine

Ministar Selaković je rekao da se intenzivno radi na pripremi izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju i da se očekuje da nova rešenja budu spremna za usvajanje polovinom godine, ističući da neefikasan sistema izvršenja prvnosnažnih presuda podriva poverenje javnosti u pravosudni sistem.

Selaković, kome je predstavnik GIZ-a Majkl Falke uručio "Sveobuhvatnu analizu i izveštaj o sistemu izvršenja u Srbiji" na 600 strana sa preporukama za unapređenje sistema izvršenja, rekao je da je neefikasan sistem izvršenja pravosnažnih presuda jedan od najozbiljnijih problema u mnogim zemljama Evrope.

Napominje i da se sudovi u Srbiji kao i u drugim zemljama suočavaju sa značajnim problemom starih postupaka.

O tome, dodao je, govori veliki broj predstavki Sudu za ljudska prava u Strazburu od kojih se najveći broj odnosi na povredu prava na suđenje u razumljivom roku.

Kako je naveo, dve godine od uvođenja privatnih izvršitelja kao nove pravosudne profesije u Srbiji došlo je do poboljšanja sistema izvršenja i prošlo je dovoljno vremena za preispitivanje postojećih zakonskih rešenja i njihovog poboljšanja u smislu jačanja uloge izvršitelja ali i njihove disciplinske odgovornosti.

Cilj novih rešenja je, kako je dodao, jačanja pravne sigurnosti kroz smanjenje broja izvršnih predmeta i skraćenje postupka izvršenja radi otklanjanja sumnje u efikasnost i pravičnost pravosudnog sistema koja je najveća senka nad srpskim pravosuđem.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи