Читај ми!

Građevinska dozvola za 28 dana, elektronsko izdavanje do kraja godine

Građevinske dozvole će se u Srbiji od 1. marta izdavati za 28 dana, najavljuje ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, navodeći da će se opštine takmičiti koja će pre da izda dozvolu. Mihajlovićeva odbacuje navode Tomislava Nikolića da se "promoviše za predsednika Srbije".

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da je Vlada veoma odlučna da sprovede zakon kojim će se ubrzati donošenje građevinskih dozvola i ističe da je cilj da do kraja godine počne i elektronsko izdavanje građevinske dozvole.

"Pravilnici su spremni, 16 od 28 je spremno, dakle zakon može da se sprovodi, krećemo sa obukom i od 1. marta očekujemo da sve bude spremno", rekla je Mihajlovićeva, gostujući u Dnevniku RTS-a.

"Kada se donese zakon i kada postoji jasan cilj i podrška lokalnim samoupravama, hteli ili ne hteli, morate da prihvatite", navela je ministarka, odgovarajući na pitanje o stručnosti lokalnih ljudi koji izdaju dozvole i korupciji.

"Lokalne samouprave će se takmičiti, jer će investitor ići u onu lokalnu samoupravu gde može da dobije dozvolu za 28 dana i gde nema korupcije", rekla je Mihajlovićeva i dodala da država ima mehanizme koje će primeniti tamo gde dozvola ne bude bila izdata za 28 dana.

Prema oceni potpredsednice Vlade, Srbija će na listi uslova poslovanja Svetske banke, sa ovim zakonom, napredovati za najmanje 30-40 mesta.

"Čini mi se da nismo imali kontrolne mehanizme u prethodim zakonima. Ranije vlade su bile opuštene. Nama je kao državi stalo i ova Vlada hoće da napravi ambijent", istakla je Mihajlovićeva.

Govoreći o zakonu o poreklu imovine, Zorana Mihajlović, koja je i potpredsednica Srpske napredne stranke, rekla je da SNS nema ništa protiv donošenja tog zakona i da će o tome razgovarati sa koalicionim partnerima.

Srbija je na evropskom putu, a takav zakon je deo evropske regulative, ističe Mihajlovićeva.

"Nisam se kandidovala za predsednika Srbije" 

Zorana Mihajlović odbacuje navode Tomislava Nikolića da se "promoviše za predsednika Srbije".

"Kandidovala se (za predsednika) nisam, ne bih nešto da komentarišem to. Kada dođu izbori za predsednika, građani Srbije će odlučiti ko će biti predsedinik Srbije", rekla je Mihajlovićeva.

Predsednik Nikolić je rekao da mu nije jasno zašto se ministri Ivica Dačić i Zorana Mihajlović samokandiduju za njegovu funkciju kada je došao tek na pola mandata i da se, kako je rekao, ni "žuti iz opozicije" ne ponašaju tako kao njih dvoje.

"Šta god da je htela, član SNS-a ne može sam javno da se promoviše za predsednika. To je stranačka odluka, a o tome se nije razgovaralo unutar partije. Tek sam na pola mandata. Šta dalje da objašnjavam", rekao je Nikolić za Informer.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво