Vučić: Do početka 2016. deficit do nivoa francuskog

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je deficit u državnom budžetu u 2014. godini znatno manji od planiranog i da iznosi 6,6 odsto BDP-a, čemu su doprinele i mere fiskalne konsolidacije.

"Stezanjem kaiša od septembra, rastom prihoda, smanjenjem rashoda, uspeli smo da deficit smanjimo na 6,6 odsto. Pre kraja godine, odnosno do početka 2016. godine, deficit možemo da dovedemo do nivoa francuskog", rekao je Vučić za TV Prva, prenosi Tanjug.

Premijer je dodao da odluka o vraćanju plata i penzija na stari nivo zavisi od rasta bruto domaćeg proizvoda.

Vučić je rekao da je planirano da fiskalni deficit u 2014. godini bude između osam i devet odsto BDP-a, ali da se ispostavilo da iznosi 258 milijardi dinara, odnosno 6,6 odsto BDP-a, što je znatno manja rupa u budžetu nego što se mislilo u avgustu prošle godine.

Prema njegovim rečima, ukoliko se sprovedu reforme, 2016. godine Srbija bi mogla da bude druga zemlja po rastu u regionu, a 2017. prva i po fiskalu i po rastu.

Vučić je naveo da su javne finansije u Srbiji loše uređene i da od 2007. godine "dramatično idu nizbrdo", te da je to neko morao da sredi, a da je ova Vlada rešila da to sama uradi, bez pritiska od strane međunarodnih insitucija.

Premijer Vučić najavio je da će u ponedeljak boraviti u Finskoj, gde će razgovarati sa direktorom kompanije "Sisu auto" o Fabrici automobila Priboj (FAP).

"Sledi nam raspisivanje tendera i stvaranje zajedničkog preduzeća sa "Sisuom" i vraćanje FAP-a u život", rekao je Vučić.

Vlada Srbije i finska kompanija "Sisu auto" su 30. maja u Priboju potpisale memorandum kojim je predviđeno da ta firma preuzme deo imovine FAP-a, gde bi pokrenula proizvodnju novih kamiona i delova za kamione.

Vučić se osvrnuo i na projekat "Beograd na vodi", za koji je kazao da svi misle da je "blesav" kad govori o njemu, iako svi mogu da vide da je 137 objekata sklonjeno, a "da će svi videti šta će se dešavati do leta".

Ako neko nije dao dokumenta Jankoviću, kriv je

Aleksandar Vučić je rekao da će poštovati odluku suda o incidentu na Paradi ponosa, u kojem je učestvovao i njegov brat Andrej.

"Ako neko nije isporučio dokumenta (zaštitniku građana Saši Jankoviću), taj je kriv", poručio je Vučić, reagujući na tvrdnje Saše Jankovića da nije dobio traženu dokumentaciju o incidentu tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

Dodao je da će prihvatiti svaku odluku suda o incidentu koji se dogodio tokom Parade ponosa, jer je zakon iznad njega, iznad njegovog brata, ali i, kako je istakao, iznad zaštitnika građana Saša Jankovića.

"Kobre su me štitile zbog manjih troškova, a imam i veće poverenje, ali ne sećam se da se tako sećao (zaštitnik građana) i nekih drugih... On kaže da je govorio i o drugima, ali je to bilo toliko tiho da se niko ne seća", rekao je Vučić.

Premijer je podsetio na sve što je, kako je rekao, istrpeo gledajući kako mu prebijaju brata, "kako mu lome kičmu" i optužuju ga da je za nešto kriv, iako on nijednom nije uzvratio, "ne zato što je slab, već zato što je reč o državnim organima".

"Kada sve to vidite, najbolje je da se isključite iz toga i da ćutite, da sačekate da državni organi donesu svoju odluku. Tužilaštvo će da dâ svoj sud i kakav god da bude sud suda, ja ću to apsolutno prihvatiti", rekao je Vučić.

Ne može da se otima imovina Srbiji

Srpski premijer je istakao da će se Vlada Srbije ponašati veoma odgovorno u slučaju "Trepče", ali i kada je reč o drugoj imovini na Kosovu i Metohiji i da svi treba da razumeju da ne mogu od Srbije da uzmu sve i da je ništa ne pitaju.

Govoreći o "Trepči", Vučić je precizirao da se metalurški deo tog kombinata najvećim delom nalazi na severu Kosovske Mitrovice, a rudnici na južnom i da se ne mogu negirati srpski interesi.

Kako je rekao, komprimisi će se morati praviti, i nikako se ne može složiti sa onima koji insistiraju i koji izjavljuju – a koji su priznali Kosovo – na tome da im sve i pripada.

Kako je rekao, sve što je Srbija uspela do sada u zaštiti svojih interesa i imovine je u tim uslovima – herojsko delo.

On je dodao da ga histerija koju Albanci pokazuju i to što su protestovali i hoće da ruše tamošnju vladu uopšte ne interesuje, da zapadne sile moraju da razumeju da "ne možete da uzmete sve i da nas ništa ne pitate" i da tako nešto nigde ne piše u sporazumu iz Brisela.

Na pitanje da li je tačna izjava izvestioca evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera da je Vučić "ucenio" da se razgovori u Briselu neće nastaviti ako Priština prisvoji Trepču, premijer je rekao da nije tako rekao, ali da bi to moglo tako da se čita.

BIRN slagao tri puta

Govoreći o slučaju BIRN, Vučić je rekao da u polemici sa portparolkom Evropske komisije Majom Kocijančič nije odgovarao njoj već njenim šefovima, Federiki Mogerini i Žan-Klodu Junkeru, i ocenio da je Balkanska istraživačka mreža (BIRN), koju plaća Evropska unija, tri puta slagala.

"Možda nije trebalo lično, ali govorio sam istinu. Zaštitio sam Srbiju od neistina, što je, srećom, potvrdila i eminenta svetska institucija, kao što je Svetska banka", naglasio je Vučić, povodom pisanja BIRN-a o ispumpavanju vode iz kopa "Tamnava".

"Unija je plaćala BIRN kada su izmislili ugovor za 'Er Srbiju'. Tada sam upozorio da je reč o laži, jer su uzeli nacrt ugovora od (Saše) Radulovića. Nisu razumeli delove ugovora, ali su citirali stvari koje ne stoje u ugovoru", rekao je Vučić.

Potom je usledila i treća informacija: da je održana sednica Vlade na kojoj je neko smenjen, podsetio je Vučić, a tog dana nije bila ni održana sednica.

"Tri od tri neistinite stvari, koje je Evropska unija finansirala, a sve tri protiv Vlade Srbije", ocenio je Vučić.

Istovremeno, premijer Srbije kaže da je sa potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom u Davosu razgovarao o ekonomiji i da je lično pokrenuo pitanje medija u Srbiji, zatraživši da Evropa kaže šta je to što nije dobro u primeni naših zakona.

"U njega (Timermansa) lično imam veliko poverenje i verujem da će se dodatno zainteresovati. Puna sloboda i, razume se, nekakva odgovornost ne bi bilo zgoreg da postoji", rekao je Vučić.

On je podsetio da se primedbe o slobodi medija u Srbiji nalaze u jednoj i po rečenici u okviru Izveštaja o napretku Srbije, i to u delu koji se bavi slobodom izražavanja. Premijer je rekao da je zbog toga iskreno zabrinut i da će uraditi sve što misli da treba da bi se to popravilo.

"Telekom" onome ko ponudi najviše

Govoreći o "Telekomu", Vučić je ponovio da je uveren da će biti prodat po znatno višoj ceni u odnosu na onu koje su nudile prethodne vlade, ističući da živimo u kapitalizmu, a da "Telekom" stalno gubi deo tržišta zbog konkurencije, te da se postavlja pitanje "ko smo mi da pustimo da se nešto urušava".

"Telekom" će, prema njegovim rečima, kupiti kompanija koja bude ponudila najviše novca i najbolje uslove za zaposlene i uslugu.

Premijer je naveo da se Srbija ove godine neće zadužiti više od milijardu i po evra. Vučić je objasnio da će se Srbija zadužiti oko sedam milijardi evra, ali da je reč o "rolanju" novca, te da će stvarno zaduženje biti verovatno i manje od 1,5 milijardi evra.

Podsećajući da je javni dug trenutno 69,2 odsto BDP-a, on je ocenio da će javni dug ići do 77-78 odsto BDP-a do kraja 2016. godine, a da će tad početi da se spušta.

Premijer je, govoreći o investicijama UAE u Srbiji, rekao da će se investirati u "Utvu", a da je umesto kompanije "El Dahra", koja nije želela da učestvuje "u negativnoj kampanji", došla druga kompanija.

Premijer je rekao i da je prodaja oružja odlična, da će se uložiti još novca u namensku industriju, s obzirom na to da nema problema sa plasmanom robe, ali da, recimo, Srbija ne može da proizvede onoliko municije kolika je potražnja.

Govoreći o problemima u izvozu koje ima kompanija "Fijat", Vučić je rekao da je ostvaren niži izvoz zbog smanjene proizvodnje, ali da tu država Srbija ne može da uradi ništa jer je "sve na italijanskom partneru".

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара