Kontrola stranačkih izveštaja

Stranke još nisu podnele izveštaj o troškovima kampanje za izbore u Lučanima i Mionici. Rok za podnošenje je 30 dana posle proglašenja konačnih rezulatata.

Zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović kaže za RTS da su za Mionicu SNS, SPS-JS i DS dužni da podnesu izveštaj, a kada je reč o Lučanima, SNS, SPS, Dveri i Grupa građana Jedan tim.

Po novom Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti stranke će dobijati manje novca iz budžeta. Međutim, neke će dobijati još manje jer nisu poštovale zakon u prošloj godini.

Joksimović navodi da je Agencija do sada donela 33 rešenja za obustavu sredstava iz budžeta na osnovu pravosnažnih presuda. Ipak, kaže da se sve one odnose na lokal.

Objašnjava da se strankama može ukinuti novac kada se izrekne pravosnažna presuda. Na osnovu toga Agencija donosi odluku o obustavi sredstava ako stranka ima odbornike ili poslanike u Skupštini i na osnovu toga prima određenu naknadu iz budžeta.

Rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja je 15 april.

"Nadamo se da će sve stranke to učiniti. Mi ćemo delovati proaktivno, držati seminare, kako bi strankama približili obaveze", navodi Vladan Joksimović i navodi da je postupak kontrole složen postupak za koji je potrebno vreme.

Zato se sva rešenja koja su donesena odnose na izbore pre 2014. godine, a za 2014. još nisu doneta rešenja. 

Kako kaže, Agencija nema dovoljno ljudi koji bi mogli da provere sve ono što piše u izveštajima, jer je po sistematizaciji predviđeno nešto više od 20 ljudi, a trenutno radi desetak.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара