Đurić: Ne želimo da se prepucavamo sa Hrvatskom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da se Srbiji ne sviđaju pojedine izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, ali da ne želi da se prepucava sa Zagrebom. Priština nije uspela da napravi šah-mat sa "Trepčom", poručuje Đurić.

Marko Đurić je, gostujući u emisiji "Da, možda, ne", rekao da je cilj Srbije da se vidi šta je sa imovinom, otetim zemljištem, srušenim kućama i radnim stažom Srba u Hrvatskoj.

Direktor Kancelarije za KiM navodi da se Hrvatska davno obavezala da će Srbima vratiti, ili ih obeštetiti, za imovinu koju su posedovali zaključno sa 31. decembrom 1990, ali to nije urađeno.

Đurić ističe i da Srbija želi da razgovara o kažnjavanju ratnih zločina i napominje da, na primer, još niko nije odgovarao za ubistvo 350 ljudi na Masleničkom mostu, kada su potpuno spaljenja i tri srpska sela.

"Primetili smo da hrvatska spoljna politika, nakon ulaska u Evropsku uniju, sa Srbijom razgovara sa dozom arogancije i pokušava da nam nametne teme za razgovor, a ignoriše ove koje sam nabrojao", naglašava Đurić.

U svakom slučaju, dodaje direktor Kancelarije za KiM, odnos hrvatskih vlasti prema Srbima nije zadovoljavajući i "mi nećemo odustati od namere da sve teme stavimo na dnevni red".

S tim u vezi, Đurić smatra da Hrvatska ne poštuje ni svoj Ustavni zakon o nacionalnim manjinama, pa se u opštinama gde su Srbi većina ne poštuje propis o upotrebi ćirilice.

"Priština nije uspela da napravi šah-mat"

Marko Đurić kaže da je Vlada Srbije vukla prave poteze da se zaustavi "nasrtaj" na "Trepču", te da je Priština pokušala da napravi "šah mat situaciju", ali da u tome nije uspela.

"Najveći napadi nastupili su od strane pokrajinskog premijera (Ise Mustafe) i (zamenika premijera Hašima) Tačija na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića onog momenta kada su se on i cela vlada usprotivili jednostranom otimanju i konfiskaciji Trepče", smatra Đurić.

Prema njegovim rečima, ti napadi na Vučića i Vladu Srbije najbolje govore o tome da su vučeni pravi potezi da se "nasrtaj" albanske strane zaustavi.

"Oni su pokušali da u dva poteza nama naprave šah mat situaciju - prvo da poseban panel Vrhovnog suda Kosova donese odluku kojom se 'Trepča' šalje u likvidaciju ako se ne izvrše izmene Zakona o javnim preduzećima, a onda da izvrše izmene zakona ali tako da to proglase 100 odsto vlasništvom takozvane države Kosovo. I jedno i drugo je pobijeno", naglašava Đurić.

Albanci se, ocenjuje Đurić, plaše razgovora o imovini i zato ih sistematski izbegavaju, dok premijer Vučić i pre njega Ivica Dačić, dve i po godine insistiraju na tome.

"Albanci beže od razgovara o imovini kao đavo od krsta, ali više neće moći. Njihovi moćni saveznici očcigledno podržavaju da se ta tema više ne gura pod tepih pošto vide da suštinske normalizacije ne može biti dok se ne reši pitanje imovine", poručuje direktor Kancelarije za KiM.

Đurić ističe da je pokrajinskim rukovodiocima ostala samo "vruća retorika" i da, umesto da se koncentrišu na rešavanje problema ljudi, oni svakoga dana "prvo pokušavaju da naprave neku smicalicu, poput ove sa 'Trepčom', a onda kada im to ne prođe, pokušavaju da lopticu prebace u naše dvorište".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво