DS: Javni dug svakodnevno veći za osam miliona evra

Kreditnio rejting Srbije smanjen je u januaru, tako da je Srbija sada u rangu sa Republikom Kongo, Mozambikom, Kenijom, Mongolijom, Ruandom, Sejšelima i Dominikanskom Republikom, dok se javni dug povećava za više od osam miliona evra dnevno, saopštila je Demokratska stranka.

Posle devet uzastopnih godina istog rejtinga (od 2005. do 2013. godine), tačno pre godinu dana, u januaru 2014. godine agencija "Fič" snizila je kreditni rejting Srbije za jedan rang, pa je Srbija svrstana u isti red sa Republikom Kongo, Mozambikom, Kenijom, Mongolijom, Ruandom, Sejšelima i Dominikanskom Republikom, navodi DS, prenosi Fonet.

Osnovni kriterijum za svrstavanje Srbije u ovaj rang zemalja sa visoko špekulativnim rejtingom je veliko učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu sa tendencijom daljeg rasta.

Kako to agencija "Fič" definiše u svom izveštaju "Kretanje javnog duga Srbije ostaje izazovno, pošto se očekuje da će dug porasti na oko 80 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)
do 2016. godine, što je visoko iznad granice za rejting B - od 45 odsto BDP".

Kada je Srpska napredna stranka došla na vlast javni dug je iznosio 15,5 milijardi evra, a prema poslednjem objavljenom podatku Uprave za javni dug 14. januara 2015. godine dostigao je 22,8 milijardi evra, što je povećanje javnog duga za više od 7 milijardi evra ili za neverovatnih 47 odsto, saopštila je DS.

Na dnevnom nivou javni dug se povećavao za više od osam miliona evra.

Podsećanja radi, Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP-u u Srbiji ograničeno je na 45 odsto. Za razliku od javnog duga gde ćemo sigurno iskazati visok rast i u
ovoj godini, prema oceni agencije "Fič" u 2015. godini Srbija će nastaviti sa kontinuiranim padom i proizvodnje i potrošnje.

Tako će nastaviti da padaju - izvoz automobila, domaća tražnja, privredna aktivnost, BDP (za oko 0,6 odsto, posle procenjenog pada od 2 odsto u 2014. godini), zaposlenost, zarade, kupovna moć, vrednost dinara, standard, pomoć socijalno ugroženima, broj stanovnika, sloboda medija itd.

Ukoliko se obistine prognoze "Fič", a javni dug nastavi da raste ne samo da ne možemo očekivati nove investitore, već će i investitori koji su prisutni u Srbiji morati da
zaštite svoj kapital i napuste Srbiju, saopštila je DS.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво