Srbija formalno preuzima predsedavanje OEBS-u

Republika Srbija od danas i formalno od Švajcarske preuzima predsedavanje OEBS-u na Stalnom savetu te organizacije u Beču. Predsedavanje OEBS-u je prilika za reafirmaciju Srbije kao konstruktivnog međunarodnog činioca, kaže za RTS državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova Roksanda Ninčić.

Srpske vlasti veruju da je to prilika da se naša zemlja pokaže kao konstruktivan i ozbiljan politički partner u jeku ukrajinske krize koja je zaoštrila odnose Zapada i Rusije, prenosi Tanjug.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić će pred Stalnim savetom izložiti prioritete predsedavanja, a Srbija će, kako je rekao, imati veoma ozbiljnu dužnost - da se trudi da bude kredibilan predsedavajući koji uživa poverenje svih strana i koji će preduzimati mere i korake u pravcu deeskalacije sukoba i konflikata.

Dačić je nedavno rekao da je predsedavanje OEBS-u veliko priznanje ali i prilika da se pokaže kao ozbiljan politički partner.

Odluka o sukcesivnom predsedavanju Švajcarske i Srbije 2014. i 2015. doneta je pre tri godine u Beču, sedištu OEBS-a.

Time je Srbija postala prva zemlja bivše Jugoslavije koja dolazi na čelo te organizacije, a na toj funkciji će je sledeće godine zameniti Nemačka.

Srbija je od 2000. godine članica OEBS-a, organizacije za koju se kaže da se "prostire od Vankuvera do Vladivostoka" i koja u svom članstvu ima 57 država.

Osim rešavanja krize u Ukrajini, ova godina će biti važna i jer će tokom srpskog predsedavanja biti obeležena 40. godišnjica Završnog akta iz Helsinkija.

Ninčić: Šansa za reafirmaciju Srbije

Državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova Roksanda Ninčić kaže da je predsedavanje OEBS-u izuzetno važno za reafirmaciju Srbije kao konstruktivnog međunarodnog činioca koji može da doprine rešavanju problema.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Ninčićeva je rekla da ukrajinska kriza Srbiji ni malo "neće olakšati" posao predsedavanja OEBS-u.

"Međutim, kriza postoji i na nama je da u okviru OEBS-a na najbolji mogući način podstičemo dijalog među ključnim partnerima", istakla je Ninčićeva.

Terorizam je tema kojom se OEBS inače bavi, a napad u Parizu učiniće tu temu još važnijom.

"Mi smo spremni da se time bavimo na način na koji današnje okolnosti u Evropi to nameću", poručuje državna sekretarka MSP-a.

Roksanda Ninčić je istakla da će Srbija u predsedavanju OEBS-u biti pošten posrednik i uverena je to nije nemoguće čak ni u sadašnjim složenim okolnostima. 

OEBS se smatra netipičnom međunarodnom organizacijom s obzirom da nema osnivački ugovor u formi pravnog akta koji bi države potpisale i ratifikovale, ali funkcioniše na osnovu većeg broja značajnih političkih dokumenata, koji su politički obavezujući, a među kojima je najvažniji Završni akt iz Helsinkija.

Odluke se u toj organizaciji donose konsenzusom, što omogućava da sve države učesnice imaju jednako pravo glasa.

Aktivnosti OEBS se zasnivaju na sveobuhvatnom konceptu bezbednosti i sprovode se kroz tri dimenzije - vojno-političku, ekonomsko-ekološku i takozvanu ljudsku dimenziju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво