Babić : Građani od poslanika očekuju rad i angažovanje

Skupština Srbije neće imati većih pauza u radu tokom vanrednog zasedanja, koje počinje sutra, kao ni redovnog, prolećnog, čiji je start početkom marta, i time neće biti povećani troškovi, izjavio je šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Zoran Babić.

Građani od poslanika očekuju rad i angažovanje, rekao je Babić i dodao da ne smatra da će time biti povećani troškovi, jer se izbegava rad subotom i nedeljom, kada je povećanje neminovno.

"Plate stručnih službi i poslanika se primaju bilo da skupština zaseda ili ne. To je deo očekivanja građana i obećanja premijera koji je u ekspozeu rekao da ćemo ovde spavati i provoditi dane i noći", kaže uz osmeh Babić i dodaje da je zbog takvog angažovanja SNS i njena poslanička lista i dobila poverenje i mandat građana, prenosi Tanjug.

Na konstataciju da neki parlamenti imaju utvrđen, precizan plan rada i pitanje koliko je Skupština Srbije daleko od toga, Babić je u intervjuu Tanjugu rekao da postoje i parlamenti u okruženju koji su zakone usvajali na engleskom jeziku, a da nisu stigli ni da ih prevedu na maternji i primene različitosti i specifičnosti koje svako društvo i država ima.

Prema njegovim rečima, posao evropskih integracija je posao koji Srbija kao društvo jako dugo čeka i SNS ne želi da kroz to prođe trapavo, već pripremljeno i tako što će tokom usklađivanja zakona biti primenjene upravo sve specifičnosti društva.

"Verujem da je to tip kalendara ka kojem treba ići. Evropski kurs i otvaranje poglavlja koje nas čekaju, usklađivanje zakonodavstva i snažna primena politike reformi u ovom tenutku ne dozvoljava takvo planiranje, a verujem da će produkt reformi i svega što radi vlada, skupštinska većina i SNS biti snažno društvo jakih instituacija i jake skupštine koji će moći u budućnosti takve poteze da povlači", uveren je Babić.

Jedna od tema razgovora bile su i relativno česte izmene već usvojenih zakona i to onih koje su nedugo pre toga već bile pred poslanicima, a Babić je izneo svoje viđenje toga:

"Zakoni su kao deca, nije ih dovoljno samo roditi, potrebno ih je i vaspitavati i kontrolisati dok ne prođu sve te dečije bolesti i pubertet i dok ne krenu svojim samostalnim putem..., to je ta vrsta kontrole, vaspitanja kroz koje smo prošli svi mi, svaki čovek, tako je i sa zakonima".

On smatra da zakonopisac, predlagač zakona, bilo da je to grupa poslanika, pojedinačno poslanici ili vlada imaju najbolju nameru i želju kada pišu neki zakon, ali da se "anomalije" vide tek njihovom primenom.

"Nalazimo se u jednom, ne mogu da kažem turbulentnom, već društvu koje se brzo menja i teško je reći da će nešto što smo predvideli sada trajati stotinama godina i tu ne vidim ništa loše, već hrabrost da se stvari brzo menjaju i prilagođavaju stvarnosti i boljitku građana", rekao je Babić.

Šef poslanika naprednjaka smatra i da umor nije razlog zbog koga su "pale teške reči" pred završetak redovnog, jesenjeg zasedanja i porucuje onima koji su umorni da treba da izađu pred građane, to saopšte i ustupe prostor onima koji nisu.

Babić kaže da "ne bi trivijalizovao sva ta dešvanja u skupštini i sve te teške i neprimerene reči pridodavao umoru".

SNS vodi reformsku a ne politiku zavrtanja ruku i pretnji

Govoreći o teškim rečima koje je na račun SNS i predsednika stranke Vučića upućivao lider radikala Vojislav Šešelj po povratku iz Haga, Babić je naveo da je to zaista prevaziđena politika iz prošlosti i da je ne bi komentarisao.

Prema njegovim rečima, SNS ne vodi politiku zavrtanja ruku i pretnji, već jasnu reformsku politiku koja građanima omogućava stabilnije društvo, državu jakih institucija, zdravije javne finansije, više radnih mesta i bolji život.

"To je ono čemu smo okrenuti, a ne bilo čijim kometarima i naročito politici iz prošlosti", podvuako je Babić.

Na okupljanje vanparlamentarne opozicije ne gleda kao na bilo kakvu opasnost, jer smatra da su građani već dali svoj sud o politici koju zastupaju Dveri i DSS.

"Zaista ne vidim u svemu tome ni nazovi političku opasnost, prošlo je vreme u Srbiji za takve politike. Pre nepunih godinu dana građani su rekli ne takvoj politici, politici izolacije, zamrznutih konflikta, anemičnoj politici koju su promovisale te političke opcije i ne verujem da se tu bilo šta promenilo", rekao je Babić.

On je takođe odgovorio i na kritike opozicije da članovi vlade i premijer izbegavaju da poslednjeg četvrtka u mesecu dođu u skupštinu i odgovaraju na pitanja poslanika, kako to Poslovnik o radu predviđa.

Vlada Srbije se ne krije ni od koga, pa ni od poslanika "bivšeg režima", nema razloga da se krije niti da bilo šta izbegava, tvrdi šef poslaničke grupe SNS.

"Vladu koju vodi premijer Aleksandar Vučić odlikuje hrabrost, iskrenost, marljivost, poštovanje institucija i svih gađana Srbije, a podsetiću vas da je nebrojeno puta do sada u sali, tokom debate, bilo više prisutnih ministara nego poslanika bivšeg režima", zaključio je Babić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво