Читај ми!

Zanijer: Prilika za pozitivnu ulogu posrednika

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer rekao je da Srbija, koja sutra i formalno stupa na dužnost predsedavajućeg toj organizacijom, ima priliku da odigra pozitivnu, mada i složenu, ulogu poštenog posrednika.

U razgovoru sa novinarima iz Srbije koji su došli u Beč povodom početka srpskog predsedavanja, Lamberto Zanijer je u ukazao na tradicionalno dobre odnose Srbije i Rusije, ali i na činjenicu da naša zemlja ima jaku evropsku perspektivu, prenosi Tanjug.

Zanijer je dodao da će se truditi da pomogne predsedavajućem.

Kako je ocenio, najveći izazov za OEBS je i dalje Ukrajina, ali će na dnevnom redu biti i druga pitanja, uključujući i odnose u regionu Balkana.

Zanijer je istakao i da lično ne vidi nijedan razlog da neko ospori produžetak Misije OEBS u Ukrajini posle marta kada ističe njen sadašnji mandat.

Prema njegovim rečima, ta kriza je prerasla okvire Ukrajine.

Nešto uspevamo da postignemo i zato ne vidim razloge za to da Misija ne bude produžena, rekao je Zanijer.

Odluka o sukcesivnom predsedavanju Švajcarske i Srbije 2014. i 2015. doneta je pre tri godine u Beccu, sedištu OEBS-a.

Time je Srbija postala prva zemlja bivše Jugoslavije koja dolazi na čelo te organizacije, a na toj funkciji će je sledeće godine zameniti Nemačka.

Srbija je od 2000. godine članica OEBS-a, organizacije za koju se kaže da se "prostire od Vankuvera do Vladivostoka" i koja u svom članstvu ima 57 država.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić će sutra pred Stalnim savetom izložiti prioritete predsedavanja.

Srbija će, kako je ranije rekao, imati veoma ozbiljnu dužnost - da se trudi da bude kredibilan predsedavajući koji uživa poverenje svih strana i koji će preduzimati mere i korake u pravcu deeskalacije sukoba i konflikata.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи