Читај ми!

Srbija 15. januara i zvanično na čelu OEBS-a

Beograd će 15. januara i formalno od Berna preuzeti predsedavanje OEBS-u na Stalnom savetu te organizacije u Beču.

Srpske vlasti veruju da će to biti prilika da se naša zemlja pokaže kao konstruktivan i ozbiljan politički partner u jeku ukrajinske krize koja je zaoštrila odnose Zapada i Rusije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić će pred Stalnim savetom izložiti prioritete predsedavanja, a Srbija će, kako je rekao, imati veoma ozbiljnu dužnost - da se trudi da bude kredibilan predsedavajući koji uživa poverenje svih strana i koji će preduzimati mere i korake u pravcu deeskalacije sukoba i konflikata.

Dačić je u izjavi Tanjugu rekao da je predsedavanje OEBS-u veliko priznanje ali i prilika da se pokaže kao ozbiljan politički partner.

"Za nas će biti suštinski važno hoćemo li opravdati ta očekivanja. Svi nas podržavaju u tome i to će za nas biti jedna velika obaveza, a istovremeno deo naših ukupnih spoljnopolitičkih aktivnosti za poboljšanje međunarodnog položaja zemlje, a time i neodvojivi i neraskidivi deo sveukupne politike vlade", naveo je Dačić.

Naš je zadatak da stvorimo takve međunarodne uslove da naša ekonomija i društvo mogu da se razvijaju i naša zemlja ostvari strateški cilj, a to je članstvo u EU, istakao je Dačić.

Navodeći da Srbija želi da se pokaže kao ozbiljan politički partner, Dačić je podsetio da smo od zemlje koja je bila predmet rasparave na OEBS-u i koju su suspendovali iz članstva, a koja je pre 15 godina organizovala referendum protiv dolaska OEBS-a na Kosovo, postali zemlja koja predsedava ovom veoma važnom i ozbiljnom organizacijom.

Prioriteti će, dodao je, biti vezani za konflikte u mnogim zemljama, pre svega u Ukrajini, ali i zapadni Balkan će svakako biti važna tema srpskog predsedavanja OEBS-om.

Upitan gde će, u funkciji predsedavajućeg OEBS-a najpre otputovati, on je najavio da će posle sednice Stalnog saveta 15. januara, sledeća aktivnost biti sednica Saveta bezbednosti UN o odnosu svetske organizacije i OEBS, a zatim će uslediti i poseta SAD, Kongresu i Helsinškom komitetu.

"Koju misiju i koju zemlju ću prvo posetiti još nije odlučeno. U suštini smo razgovarali da započnemo sa nekim zemljama zapadnog Balkana", kazao je on.

Dačić je istakao da postoji veoma precizno razrađena dinamika aktivnosti, te podvukao da će "Beč sigurno biti jedno veoma važno mesto srpske diplomatske  aktivnosti u ovoj godini".

Odluka o sukcesivnom predsedavanju Švajcarske i Srbije 2014. i 2015. doneta je pre tri godine u Beču, sedištu OEBS-a.

Time je Srbija postala prva zemlja bivše Jugoslavije koja dolazi na čelo te organizacije, a na toj funkciji će je sledeće godine zameniti Nemačka.

Srbija je od 2000. godine članica OEBS-a, organizacije za koju se kaže da se "prostire od Vankuvera do Vladivostoka" i koja u svom članstvu ima 57 država.

Osim rešavanja krize u Ukrajini, ova godina će biti važna i jer će tokom srpskog predsedavanja biti obeležena 40. godišnjica Završnog akta iz Helsinkija.

OEBS se smatra netipičnom međunarodnom organizacijom s obzirom da nema osnivački ugovor u formi pravnog akta koji bi države potpisale i ratifikovale, ali funkcioniše na osnovu većeg broja značajnih političkih dokumenata, koji su politički obavezujući, a među kojima je najvažniji Završni akt iz Helsinkija.

Odluke se u toj organizaciji donose konsenzusom, što omogućava da sve države učesnice imaju jednako pravo glasa.

Aktivnosti OEBS se zasnivaju na sveobuhvatnom konceptu bezbednosti i sprovode se kroz tri dimenzije - vojno-političku, ekonomsko-ekološku i takozvanu ljudsku dimenziju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво