Читај ми!

Regovanja na pobedu Kitarovićeve

Političke partije i većina analitičara u Srbiji na očekuju da će izbor nove predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović doneti veće promene, kao ni nove probleme u odnosima Beograda i Zagreba.

Internacionalni sekretar Demokratske stranke (DS) Vladimir Todorić izjavio je da posle pobede Kolinde Grabar Kitarović u Hrvatskoj ne očekuje ni velike, ni nove probleme na relaciji Beograd-Zagreb.

"Ne očekujem, uprkos bombastičnim izjavama neke velike probleme na relaciji Beograd-Zagreb, barem ne neke nove u odnosu na postojeće.

Srbija nije otvorila nijedno još poglavlje koje se tiče pridruživanja EU, tako da protivljenja Hrvatske u ovoj fazi su samo retorička i bila su samo predizborno sredstvo HDZ-a", rekao je Todorić agenciji Beta.

U rekaciji na izbor Kitarevićeve, predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić zatražila je od nje da u potpunosti poštuje prava srpske manjine.

"Pobeda Kolinde Grabar Kitarović na predničkim izborima u Hrvatskoj nije samo izbor hrvatskog naroda, već i NATO-a u kom je ona radila kao pomoćnik generalnog sekretara. Pored snažnog evroatlantskog uticaja u Hrvatskoj, rezultat izbora svedoči i da je građanska opcija, u podeljenom hrvatskom društvu, doživela poraz", navodi se u izjavi predsednice DSS-a.

Janjić: Pragmatičnije rešavanje spornih pitanja

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da će se nakon izbora Kolinde Grabar Kitarović sporna pitanja između dve zemlje, kao što su izbeglice i granice, ići "pragmatičnije".

"Očekujem da će Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) koja je uvek imala jako dobre odnose sa Srpskom naprednom strankom i generalno promenjenu politiku prema Srbiji, ići pragmatičnije u sporna pitanja kao što je granica", rekao je Janjić agenciji Beta.

"I ono što je rečeno to će se i dogoditi. Ona (Grabar Kitarović)će zaista pozvati (Tomislava) Nikolića (predsednika Srbije) u Zagreb, on će ići i to će biti prvi znak da je nešto drugačije, da ne kažem bolje na relaciji Beograd-Zagreb", ocenio je Janjić

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ocenila je danas da pobeda kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice Kolinde Grabar Kitarović "u suštini znači manje-više vrlo sličnu politiku" Hrvatske prema Srbiji.

"Bez obzira što se u svim izbornim kampanjama čuju i previše zaoštreni stavovi, ja sam ubeđena da će ona svojim iskustvom i u saradnji sa Evropskom unijom i drugim zemljama u regionu i svetu nastaviti politiku koja će biti vrlo slična onoj koju je vodio i prethodni predsednik", kaže Liht u izjavi Tanjugu.

Komentarišući predizbornu izjavu nove predsednice da će Hrvatska uslovljavati Srbiju na njenom putu ka EU, Liht kaže da "ne veruje da će biti nekog ozbiljnog uslovljavanja" i podseća da je "Vlada ta koja mnogo više određuje politiku nego predsednik".

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta smatra da je izbor Kolinde Grabar Kitarović neće dovesti do suštinskih promena u politici Hrvatske prema Srbiji.

"Kolinda Grabar Kitarović će se, kao i bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović, zalagati za politiku uslovljavanja prema Srbiji. To znači da će Hrvatska deklarativno podržavati evropski put Srbije, ali pod uslovom da Srbija ispuni standarde u pristupnim pregovorima sa EU, kao što je to tobože učinila Hrvatska", rekao je Linta.

Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da nova predsednica Hrvatske neće doprineti nekim suštinskim promenama politike Zagreba prema Beogradu.

Đukanović, međutim, veće promene očekuje u samoj Hrvatskoj i smatra da će vrlo brzo biti raspisani prevremeni parlamentarni izbori.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи