Читај ми!

Premijer i ministri u sredu u Kosovskom pomoravlju

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da će premijer Aleksandar Vučić i ministri u vladi u sredu posetiti Kosovsko pomoravlje. Biće to veoma značajna poseta za Srbe koji žive u tom delu pokrajine, ističe Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić rekao je na Televiziji Pink da nijedan visoki zvaničnik još od devedesetih godina nije posetio Kosovsko pomoravlje, prenosi Tanjug.

"Za naše ljude koji žive tu izuzetno je važan simbol i signal posete predsednika vlade i ministara u vladi, naročito zbog toga što još od ranih devedesetih nije bio nijedan visoki zvaničnik države i vlade u tom delu pokrajine", rekao je Đurić.

Govoreći o detaljima posete, Đurić je rekao da će premijer Vučić u sredu, 14. januara, najpre posetiti kosovsko pomoravlje, kraj u okolini Gnjilana gde živi skoro 40.000 ljudi.

"O njima se često nedovoljno priča, niko do sada od zvaničnika nije bio tamo u prethodnim godinama", naveo je Đurić i dodao da tu živi priližan broj ljudi kao na severu Kosova.

Budući da je to kraj u kome se beleži rast nataliteta, započeti su i privedeni veoma brzo radovi na izgradnji porodilišta u kome će se prvi put posle 1999. godine rađati bebe u kososvkom pomoravlju, dodao je Đurić.

Predviđeno je da u Pasjanu premijer Vučić otvori porodilište, a njegovo otvaranje kako je kazao, važno je kako iz praktičnih, tako i zbog administrativnih razloga.

Posle otvaranja porodilišta, premijer će posetiti opštinu Štrpce u kojoj živi oko 15.000 Srba.

Na Brezovici je ovih dana završen i u rad pušten ski centar, a dve žičare ponovo će moći da prevoze skijaše, dodao je Đurić.

Neizostavna tačka posete biće Gračanica, na čijem širem području živi oko 20.000 Srba, koji žive u gotovo nemogućim uslovima poslednjih godina, dodao je direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je dodao da se uverio da našim ljudima u južnoj pokrajini najviše nedostaje dugoročna izvesnost i sigurnost.

"Oni žele da znaju kako će živeti u narednih pet ili 10 godina", rekao je Đurić i poručio da će Srbija nastaviti da podržava svoj narod na KiM.

Istakao je da je to obaveza i najdublje uverenje svih koji rade u vladi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара